StoryEditor

Nesneží, no lyžovačka začala

26.12.2006, 23:00
Lyžiarska sezóna sa napriek slabému - alebo žiadnemu - sneženiu začala vo všetkých známejších strediskách. Dobré až veľmi dobré podmienky na lyžovanie hlási minimálne pätnásť slovenských lyžiarskych stredísk.

Lyžiarska sezóna sa napriek slabému - alebo žiadnemu - sneženiu začala vo všetkých známejších strediskách. Dobré až veľmi dobré podmienky na lyžovanie hlási minimálne pätnásť slovenských lyžiarskych stredísk. Na väčšine však museli pomôcť snehové delá.
Až 60-centimetrovú snehovú pokrývku majú napríklad na Štrbskom Plese, kde je v prevádzke zjazdovka Interski a Esíčko, 130 centimetrov nasnežilo v najvyššie položenom stredisku - v Lomnickom sedle. Dobré podmienky na lyžovanie potrvajú na väčšine svahov iba do konca týždňa.
"Do soboty bude na horách slnečné počasie, v nižších polohách očakávame hmly a nízku oblačnosť," hovorí André Simon zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Silvester prinesie milovníkom zimných športov negatívnu zmenu - ručička teplomeru pôjde hore. "Na prelome roka očakávame výrazné oteplenie," avizuje Simon. Sneženie, ale sprevádzané dažďom, bude aj vo vysokých horských polohách ojedinelé. Podobne na tom budú aj alpské lyžiarske strediská. Vyššie teploty a menej snehových - takto to bude vyzerať aj v Alpách. Na tradičnú bielu zimu si podľa meteorológov budeme musieť ešte počkať. "Vyhliadky nie sú veľmi priaznivé," dodáva Simon. V týchto dňoch sa objavili aj prvé hrozby lavín - hoci len mierne. Vo vysokohorskom teréne nad 1 800 metrov platí druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice - čo znamená mierne lavínové nebezpečenstvo. Turisti by si tak mali vyhýbať najmä extrémnych svahom so sklonom nad 40 stupňov, respektíve narušeniu snehovej pokrývky v rizikových miestach. Turistické chodníky v dolinách a prístupové cesty na chaty sú bezpečné.Vo výbave každého, kto sa vyberie do vysokohorského terénu, by určite nemal tzv. lavínový hľadač. Podľa Milana Lizúcha zo Strediska lavínovej prevencie vo Vysokých Tatrách ho však má pri sebe len niečo viac ako tretina ľudí, ktorí sa vystavujú riziku v lavínovom teréne. Cena lavínového hľadača sa pohybuje od zhruba 6-tisíc do 20-tisíc korún. V niektorých predajniach si ho možno aj požičať. Na trhu sú analógové hľadače, ktoré sú lacnejšie - na zasypaného turistu upozorňuje zosilňujúci sa akustický a svetelný signál. Viac stoja digitálne prístroje, ktoré vedia aj vyhodnocovať situáciu a monitorovať viacero obetí lavíny. Okrem hľadača by si turisti nemali zabudnúť pribaliť aj lavínovú lopatku a sondu.

Kde je najviac snehu:
Lomnické sedlo 130 cm, podmienky dobré
Štrbské pleso 60 cm, podmienky veľmi dobré
Relax Center Plejsy 40 cm, podmienky veľmi dobré
Vrátna-Paseky 35 cm, podmienky veľmi dobré
Tále, Mýto pod Ďumbierom, Roháče, Jasenská dolina 30 cm, podmienky dobré
Zdroj: SITA

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:14