StoryEditor

Česi schválili maxiprivatizáciu

17.12.2001, 23:00

Česká vláda včera schválila predaj 63-percentného podielu petrochemického holdingu Unipetrol spoločnosti Agrofert za 361 mil. eur (11,7 mld. Kč) a štátneho podielu v Transgase a v ôsmich plynárenských spoločnostiach za 4,1 mld. eur (133 mld. Kč) spoločnosti RWE Gas, ktorá je dcérskou spoločnosťou nemeckého energetického koncernu RWE AG.
"Touto kúpou sa stane naša spoločnosť číslom štyri na európskom plynárenskom trhu," povedal včera predseda predstavenstva RWE Dietmar Kuhnt. Na Slovensku vlastní spoločnosť RWE Gas minoritný podiel v Nafte Gbely a prejavila záujem aj o privatizáciu SPP. Skupina RWE vytvorila za deväť mesiacov finančného roka 2000/2001 čistý zisk 1,1 mld. eur (38 mld. Kč) s tržbami 46,1 mld. eur (1,6 bilióna Kč). Uzatvorenie kúpno-predajnej transakcie medzi vládou a RWE Gas sa uskutoční až na jar 2002 vzhľadom na potrebu získať predchádzajúci súhlas od úradov pre reguláciu hospodárskej súťaže v ČR, NSR aj EÚ. Na kúpu štátneho podielu v českom plynárenstve predložila záväzné ponuky okrem RWE Gas aj ďalšia nemecká spoločnosť E.ON, americká Duke Energy a konzorcium Ruhrgas s Gaz de France, ktoré výberová komisia postupne vylúčila zo súťaže.
Agrofert, nový vlastník Unipetrolu, sa v kúpno-predajnej zmluve zaviaže, že zachová surovinové toky a osem rokov nebude predávať ani prenajímať kľúčové aktíva. Najvýznamnejšími dcérskymi spoločnosťami Unipetrolu sú Česká rafinérská, Benzina, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo a Agrobohemie, čo je spoločný podnik Unipetrolu s Agrofertom. Agrobohemie vlastní majoritný podiel vo významnej skupine českých podnikov, Aliachem. Česká vláda očakávala za predaj podielu v Unipetrole 16 mld. Kč, odhad analytikov bol 12 mld. Kč. Okrem Agrofertu predložili záväzné ponuky na kúpu Unipetrolu aj britská Rotch Energy a konzorcium rakúskej spoločnosti OMV s maďarskými spoločnosťami MOL a TVK. Agrofert vyhral napriek tomu, že Rotch Energy ponúkla za Unipetrol vyššiu cenu -- až 444 mil. eur. Podľa slov námestníka českého ministra financií T. Potměšila vláda uprednostnila Agrofert, lebo nechcela investora bez skúseností v petrochemickom sektore.
Predbežný záujem o Unipetrol prejavilo aj konzorcium IOC (Agip, Shell, Conoco), ktoré vlastní 49 percent akcií v Českej rafinérskej. Majoritný 51-percentný podiel v Českej rafinérskej má Unipetrol, predkupné právo na tento podiel má IOC, ktoré však napokon nepredložilo záväznú ponuku na kúpu Unipetrolu. Prezident pre európske rafinérske a marketingové divízie Conoco W. R. Hamm už koncom októbra oznámil, že IOC, nemá záujem o chemičky v skupine Unipetrol -- len o rafinérske a marketingové divízie. Generálny riaditeľ Agrofertu Andrej Babiš sa zas v minulosti niekoľkokrát vyjadril, že jeho spoločnosť má prednostný záujem o chemické podniky v Unipetrole. Minulý týždeň vyhlásil predstaviteľ Conoco Ian Foster, že spoločnosť bude podporovať ponuku Agrofertu. Po víťazstve Agrofertu v tendri na Unipetrol chce s ním Conoco spolupracovať, pričom Conoco má stále záujem o získanie rafinérskych aktív Unipetrolu (ide najmä o Českú rafinérsku a sieť čerpacích staníc Benziny). " Rokovania s Conoco pokračujú," povedal včera najúspešnejší podnikateľ slovenského pôvodu v Čechách A. Babiš. V Agroferte vlastní priamo alebo cez firmu Agroter 45 percent akcií, zvyšných 55 percent vlastní švajčiarska spoločnosť Ameropa AG. Conoco je štvrtou najväčšou ropnou spoločnosťou v USA.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:01