StoryEditor

Stopa v kauze Govnet vedie do zahraničia

21.04.2004, 00:00

Pri vyšetrovaní údajného korupčného škandálu v kauze Govnet nastal nečakaný zvrat. Úrad špeciálneho prokurátora GP SR požiadal Národnú ústredňu Interpolu v SR o zistenie pobytu jedného podnikateľa v zahraničí. Túto informáciu potvrdil v rozhovore pre HN dozorujúci prokurátor prípadu Dušan Kováčik. Kováčik síce nechcel identifikovať neznámu osobu, ale podľa našich informácií by malo ísť o jednu z kľúčových postáv kauzy "skupinka". Spomínaná osoba mala koncom minulého roka vycestovať do jednej z krajín britského spoločenstva, pravdepodobne do Kanady. Ako sme zistili, práve tento muž by mal objasniť pozadie údajného 150-miliónového úplatku pre vtedajšieho riaditeľa NBÚ Jána Mojžiša. Ten po svojom odvolaní z funkcie naznačil, že za tieto peniaze mal zariadiť zmenu negatívneho postoja NBÚ k bezpečnostnej spoľahlivosti firmy KISS, ktorá mala vybudovať vládnu informačnú sieť Govnet. V súvislosti s rovnakou kauzou vyšetruje prokuratúra aj trestné oznámenie na ľudí z NBÚ, ktorí poukazom na bezpečnostné riziká znemožnili firme KISS pokračovať v lukratívnej zákazke na Govnet.
Vedúci Národnej ústredne Interpolu v SR Tibor Baráth nevedel HN potvrdiť, či prokuratúra vo veci hľadaného podnikateľa požiadala Interpol o súčinnosť. Uviedol však, že ak prokurátor požiadal o spoluprácu partnerské orgány v konkrétnej krajine, slovenský Interpol by o takejto spolupráci nemusel byť informovaný. Akékoľvek ďalšie podrobnosti vyšetrovania však Kováčik, s odvolaním sa na možné problémy, nechcel poskytnúť.
V súvislosti s nátlakom na zmenu negatívneho postoja v kauze Govnet spomenul Mojžiš konkrétne premiéra Mikuláša Dzurindu. Práve ten podľa médií označil Mojžiša za neformálneho člena údajnej skupinky osôb, ktorá mala pôsobiť proti záujmom štátu a SDKÚ. Neskôr premiér presadil Mojžišov odchod z čela NBÚ. Výkonný riaditeľ KISS František Petro pre HN povedal, že spoločnosť KISS napadla správu NBÚ o bezpečnostných rizikách firmy určenú vláde i priebeh dvoch kontrol NBÚ v spoločnosti. V spore KISS a Úradu vlády o vypovedaní zmluvy na realizáciu projektu Govnet za takmer 2,4 mld. Sk by mal v blízkom čase pojednávať Okresný súd Bratislava I. KISS v súčasnosti zvažuje ďalšie podanie voči Úradu vlády SR, ktoré by sa malo týkať vypovedania zmluvy na tzv. malý govnet - informačné prepojenie ústredných orgánov štátnej správy.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:04