StoryEditor

Mladým chcú dať možnosť voľby

16.10.2007, 00:00

Druhý dôchodkový pilier, vstup do ktorého je dnes povinný, by sa po prijatí novely zákona o sociálnom poistení mal stať predsa dobrovoľným. Tak, ako to pôvodne chcela ministerka práce Viera Tomanová: od januára 2008 pre všetkých, no potom len pre mladých ľudí, ktorí začínajú pracovať. Majú dostať právo rozhodnúť sa o tom, či vstúpia do dôchodkových správcovských spoločností.
Koaličné strany totiž našli dohodu vo viacerých sporných otázkach, a preto je takmer isté, že zákon na rokovaní parlamentu na budúci týždeň prejde. Jeden z pozmeňovacích návrhov, ktoré včera schválil sociálny výbor parlamentu, hovorí aj o mladých. Podľa podpredsedníčky sociálneho výboru Marty Damborskej z SNS ešte finálne rozhodnutie o tom, či sa tak stane, nepadlo, a rozhodnúť by sa o tom malo v poslaneckých kluboch jednotlivých koaličných strán. "Predbežne sa uvažuje, že by vstup pre ľudí vstupujúcich na trh práce bol úplne dobrovoľný," potvrdila pre HN.
"Kombinácia dobrovoľnosti je veľmi nešťastná s prirovnávaním správcovských spoločností k nebankovým subjektom," oponuje poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová.
Samotné správcovské spoločnosti sa prílišného odlivu mladých ľudí neobávajú. Skôr majú strach z toho, ako presne bude dobrovoľnosť formulovaná. "Ak totiž vstup nebude automatický, môže sa stať, že mladí ľudia si ho jednoducho nestihnú vybaviť," hovorí predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Peter Socha.

01 - Modified: 2003-06-16 22:13:50 - Feat.: 0 - Title: Eurozóna nižšie sadzby nepotrebuje
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:59