StoryEditor

Na východ mieri obrí investor

28.05.2009, 00:00
Východ Slovenska by mohol onedlho získať nového investora, ktorý zamestná približne tritisíc ľudí, z toho polovicu vysokoškolákov (na snímke starosta Kechnecu Jozef Konkoly).

Usadiť by sa mal v kechneckom priemyselnom parku a priniesť tak produkciu s vysokou pridanou hodnotou, ktorá bude založená na najmodernejších technológiách. "Rozhodnúť o investícii sa má do troch - štyroch mesiacov,“ potvrdil pre HN starosta Kechnecu Jozef Konkoly.

Opatrný starosta
Podrobnosti o investícii neuviedol, keďže je viazaný mlčanlivosťou. Obáva sa, aby o investíciu Kechnec neprišiel a neobjavila sa niekde inde, ako sa to už viackrát stalo. "Málokto vie, že sme pred troma rokmi stratili šesťtisíc pracovných príležitostí, okrem iného i projekt automobilky MAN. Alebo, že sme vyhrali medzinárodný tender na umiestnenie automobilky Pegueot. Tieto projekty neboli politicky zvládnuté,“ tvrdí Konkoly.

Vysoká hra
Podľa Zdenka Trebuľu, župana Košického samosprávneho kraja, investori vtedy odišli pre individuálne záujmy určitých ľudí, ktorí sedeli na rozhodujúcich stoličkách. Prvý skončil v Poľsku a druhý pri Trnave. Konkoly dúfa, že súčasná vládna garnitúra príchod investorazvládne. "Môžem o projekte hovoriť len všeobecne. Bude to väčší investor, ako keby tu bola ďalšia veľká automobilka. Ak sem príde, východ je zachránený,“ prezradil Konkoly.

Podľa neho pôjde o veľmi významnú investíciu nadregionálnej povahy, aká u nás, ani v okolitých štátoch, zatiaľ nebola. "Myslím si, že otvorí regiónu i Slovensku možnosti presadiť sa na svetovom trhu.“

V priemyselnom parku Kechnec v súčasnosti pôsobí a pripravuje sa podnikať spolu sedemnásť firiem. Dosiaľ preinvestovali viac ako pol miliardy eur a vytvorili dva a pol tisíca pracovných príležitostí. Obec, ktorej majetok vzrástol za devätnásť rokov viac ako päťstonásobne na vyše 53 miliónov eur, sa rozvíja komplexne. Z vlastných a bankových zdrojov, bez pomoci eurofondov, buduje sociálne, zdravotnícke, kultúrne, športové a vzdelávacie zariadenia. Tento rok plánuje začať s výstavbou Európskej integrovanej školy, ktorá by mala poskytovať vzdelanie v cudzích jazykoch od najnižšieho stupňa až po univerzitné. Chystá tiež výstavbu akvaparku s termálnou vodou. "Máme recept na krízu. Treba zmeniť myslenie a preradiť rýchlostný stupeň,“ radí starosta.

01 - Modified: 2003-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX vďačí za rast VÚB
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:29