StoryEditor

Česko by sa o Hyundai prihlásilo znova

30.08.2004, 00:00
Ústecký kraj je pripravený znovu rokovať o umiestnení závodu juhokórejskej automobilky Hyundai/Kia v priemyselnej zóne Triangle pri Žatci v ČR. Potvrdil to ústecký hajtman Jiří Šulc.

Ústecký kraj je pripravený znovu rokovať o umiestnení závodu juhokórejskej automobilky Hyundai/Kia v priemyselnej zóne Triangle pri Žatci v ČR. Potvrdil to ústecký hajtman Jiří Šulc. Rozhodnutie manažmentu juhokórejskej automobilky ísť na Slovensko považoval od začiatku za chybné a unáhlené. "Slovenský minister hospodárstva im vtedy asi nasľuboval zlaté z neba," dodal Šulc s tým, že Hyundai evidentne podcenil situáciu s nevykúpenými pozemkami. Ak si investíciu na Slovensku rozmyslí, pokúsi sa Ústecký kraj v spolupráci s vládnou agentúrou CzechInvest prilákať automobilku do Česka.
Podpredseda českej vlády Martin Jahn, donedávna ešte šéf vládnej agentúry CzechInvest, pre HN uviedol, že možno ide o iniciatívu kraja, no česká vláda nijaké aktívne kroky v tomto smere nevyvinie a ani nepočíta s tým, že by Slovensko túto investíciu nedokázalo uskutočniť.
"Bolo len otázkou času, kedy sa takéto ponuky začnú objavovať aj zo zahraničia," komentoval situáciu minister hospodárstva Pavol Rusko. "Tento záujem je dôkazom, že investícia Hyundai/Kia by bola lukratívnou pre všetky krajiny v okolí a rozprávať teraz, že od nej odstúpili pre neprijateľné podmienky, je nezmyselné a nekompetentné," dodal minister.
"Automobilka bude stáť tu a nikde inde," je presvedčený konateľ ŽilinaInvestu Stanislav Vinc. "Odvtedy, čo vláda rozhodla o vyvlastňovaní, sme uzavreli zmluvy so 150 menšími vlastníkmi, celkovo na šesť hektárov. Zvyšok vyvlastníme. Všetky návrhy sú už na stavebnom úrade, ktorý v pondelok a v utorok začne posielať vlastníkom výzvy na vyvlastnenie," dodal. Riaditeľ Krajského úradu Ústeckého kraja Jiří Kubricht komentoval iniciatívu hajtmana o pripravenosti rokovať s juhokórejskou automobilkou o presunutí jej investície zo Žiliny slovami: "Zmienil sa o tom pri rokovaní so starostami a v miestnej tlači. Napadlo mu, že ak by chcela Kia Motors pre problémy s vykupovaním pozemkov zo Slovenska odísť, opäť sa ako odmietnutý uchádzač prihlásime do súťaže."
Dodal, že Slovensko vyhralo tender najmä preto, lebo politickým predstaviteľom Ústeckého kraja sa nepodarilo presvedčiť vládu, že podstatná je dopravná obslužnosť. Regiónu totiž chýba dopravné spojenie rýchlostnou komunikáciou do Nemecka. "Zásadnou otázkou bolo jej zaradenie do investičného plánu skôr ako v roku 2008, čo sa nám nepodarilo. Toto mínus stále máme," vysvetlil Kubricht.
Ústecký kraj má k dispozícii strategickú priemyselnú zónu s výmerou 363 hektárov. Územie je pripravené, 99 percent pozemkov je ekologicky vyčistených a majetkovoprávne vyrovnaných. Ide o areál bývalého vojenského letiska.
Žatecká priemyselná zóna Triangle patrí spolu s podobnými oblasťami v Nošoviciach na severnej Morave a v Chebe v západných Čechách k strategickým rozvojovým projektom českej vlády. Na prípravu žateckej zóny vyčlenila 400 miliónov českých korún, kraj do roku 2005 prispeje ďalšími 180 miliónmi. Zatiaľ čo agentúra SARIO ponúka osem priemyselných parkov, z toho žiaden pripravený pre neznámeho investora, v Česku iba Ústecký kraj má v ponuke 28 priemyselných zón s vysporiadanými pozemkami a pripravenou infraštruktúrou.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:21