StoryEditor

Ceny bytov padli. Nie naposledy

21.05.2009, 00:00
Nové aj staré, veľké aj malé, v Bratislave aj v regiónoch. V prvom kvartáli tohto roka lacneli byty bez ohľadu na ich lokalitu, vek a veľkosť.

Priemerné ceny na realitnom trhu klesli o 66 eur na 1 413 eur za štvorcový meter a dosiahli úroveň, na akej boli v závere roka 2007. Vyplýva to zo štatistík Národnej banky Slovenska a Národnej asociácie realitných kancelárií.

Najviac malé a v Košiciach
Najviac byty zlacneli v košickom regióne, ktorý bol donedávna po Bratislavskom kraji druhým najdrahším. Po medzikvartálnom, až 15-percentnom prepade je už dnes drahší Prešovský aj Trnavský kraj. Ceny výrazne padali aj v regióne hlavného mesta. Kým pred rokom boli v porovnaní s Nitrianskym krajom takmer trojnásobné, tento rok už majú bližšie k dvojnásobku.

Na rozdiel od posledných mesiacov minulého roka už lacnejú nielen malé a stredne veľké byty, ale aj veľkometrážne apartmány, domy a vily.

Kupovať alebo čakať
Realitní makléri sú pri odhadovaní budúceho vývoja opatrní. Riaditeľ Bratislavskej realitnej kancelárie Martin Holec vidí priestor na zlacnenie len pri starých bytoch.

Podľa Milana Ružeka z realitnej kancelárie Mitan.sk však môžu lacnieť aj novostavby, ak budú mať developeri problém s pôžičkami. "Ak budú banky úverovať tento sektor, tak sa bude predávať a ceny už dole nepôjdu. Ak nie, tak tí, ktorým chýbajú peniaze, sa budú snažiť predať za každú cenu,“ hovorí Ružek.

Prečítajte si aj:
Luxus sa už stáva dostupnejším

Ceny nehnuteľností. K lacnejšiemu bývaniu sa dostanete na celom Slovensku. Ceny starých, ale aj nových bytov budú pravdepodobne ešte chvíľu klesať, ich výraznejší prepad sa však už neočakáva. Odborníci preto odporúčajú vážne rozmýšľať nad kúpou nehnuteľnosti.

Celý článok >>

Nové byty si cenu ešte držia

Hoci je pokles cien nehnuteľností citeľnejší pri starších bytov, v niektorých regiónoch mierne zlacneli už aj novostavby alebo novšie byty. Tlak na ďalší pokles bude trvať dovtedy, kým budú banky ľuďom opatrnejšie rozdávať úvery na bývanie, zhodujú sa realitní makléri.

Celý článok >>

V novostavbe zjednávajte

Minirozhovor. Riaditeľka oddelenia oceňovania poradenskej spoločnosti CB Richard Ellis Victoria Miller pre HN:

 Ako sa vyvíjali ceny nových nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku?
 Ceny klesli najmä tam, kde sú developeri najviac nutení predávať, čo v Bratislave pozorujeme najmä v luxusnom sektore.

Celý článok >>

Teplo bude stáť vládu 71 miliónov eur

Vláda včera schválila dodatočné vyčlenenie 71 miliónov eur na zatepľovanie rodinných a bytových domov v rámci upraveného návrhu vládneho programu zatepľovania. Program, ktorý predložil minister výstavby Igor Štefanov, počíta s vydelením finančných prostriedkov na poskytovanie bezúročných úverov s lehotou splatnosti 15 rokov vlastníkom starších bytov a povereným správcom bytových domov na zateplenie vo výške 100 percent oprávnených nákladov stavby. Počas zatepľovania obytných budov, ale aj vo výrobe stavebných hmôt a materiálov, vyrábaných prevažne na Slovensku, by malo podľa rezortu výstavby zároveň vzniknúť najmenej osemtisíc pracovných príležitostí.

Celý článok >>

Očakávam, že ceny bytov porastú už na jeseň

Rozhovor. Riaditeľ Bratislavskej realitnej kancelárie Martin Holec pre HN:

Dokedy sa podľa vás oplatí čakať s kúpou nehnuteľnosti?
Ak sa bavíme o novostavbách, väčšina developerov je už na minime, ktoré môže ponúknuť. Majú minimálny zisk a ceny, pod ktoré sa už neoplatí stavať. Čo sa týka starších bytov, tam to nie je limitované stavebnými nákladmi a nákladmi na pozemok alebo úver. Preto ešte k nejakému pokles prísť môže.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akreditácie pre zdravotnícku univerzitu 02 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Voľné miesta euroúradníkov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:34