StoryEditor

USA: Chystá sa repríza volebného chaosu

01.11.2004, 23:00
Američania dnes volia nového prezidenta, no na výsledky si budú zrejme musieť počkať trochu dlhšie. Trend predvolebných prieskumov totiž aj v poslednej minúte pred dvanástou naznačoval, že situácia spred štyroch rokov sa nielenže bude opakovať, ale výsledky budú ešte tesnejšie.

Republikán George W. Bush alebo demokrat John Kerry? Američania dnes volia nového prezidenta, no na výsledky si budú zrejme musieť trochu počkať. Predvolebné prieskumy totiž aj v poslednej minúte pred dvanástou naznačovali, že zložitá situácia spred štyroch rokov sa nielenže bude opakovať, ale výsledky budú ešte tesnejšie.
Dve trojky
Celonárodné prieskumy sa však vo finále kampane ukazujú nie príliš spoľahlivým zdrojom informácií. O prezidentovi totiž v konečnom dôsledku rozhodne iba niekoľko štátov. Americké médiá skloňujú najmä tri veľké - tzv. veľkú trojku (Florida, Ohio a Pennsylvánia) a tri menšie (Iowa, Wisconsin, Minnesota), tzv. malú trojku.
Prieskumy sú v názoroch na víťazov v týchto štátoch rozdielne. Obdobne ako je to v celonárodných prieskumoch. Niečo však majú spoločné: takmer všetky sú tesné, v rámci štatistickej odchýlky. Rovnako tesne rozdelené sú aj postoje popredných analytikov. Washington Post ich vyspovedal trinástich, šiesti predpovedajú Kerryho víťazstvo, siedmi Bushovo. Obavy z reprízy chaosu z roku 2000 sú preto viac ako oprávnené. "Kríza nastane, ak budú vo viacerých štátoch výsledky veľmi, veľmi tesné. Hrozí lavína súdnych procesov. Budú to nekonečné obviňovania a spory," povedal pre HN vedúci politický analytik CNN Bill Schneider (rozhovor s ním prinášame vnútri čísla).
Už žalujú
"Nič nemôže byť horšie, než opakovanie roku 2000. Žaloby sú už podané na Floride, v Ohiu a Pennsylvánii. Sudcov už teraz žiadajú o rozhodnutie, či sa majú započítavať hlasy státisícov, ba miliónov voličov. Začína sa katastrofa, ktorá môže uvrhnúť krajinu do krízy nepredstaviteľných rozmerov," znie pesimistický odhad Michaela Goodwina z Daily News. Ešte černejšie to vidí časopis Time. "Aj keby sme 3. novembra mali jasného víťaza, bude čeliť rozdelenému národu... Nech vyhrá ktokoľvek, neobčianska vojna bude pokračovať," napísal na titulke.
Bin Ládinov vstup
Ešte včera republikánsky kandidát, prezident Bush, vystúpil na predvolebných zhromaždeniach v Ohiu, Pennsylvánii, vo Wisconsine, v Iowe, Novom Mexiku či domovskom Texase. Kroky Johna Kerryho smerovali z New Hampshire na Floridu, Wisconsin, Michigan a do Ohia. Posledné chvíle súboja na ostrí noža nemohla nepoznačiť posledná videonahrávka s posolstvom teroristického vodcu Usámu bin Ládina. Ich záverečnému šprintu mala dominovať aktivizácia voličov a ak by sa splnili Kerryho túžby: ekonomika a domáca politika. To sú jeho silné stránky. V otázke líderských schopností a terorizmu sa voličom viac páči Bush. Republikán tak dostal možnosť zamerať sa po niekoľkodňových intenzívnych rétorických útokoch oponenta na svoje devízy.
Volitelia a počty
V USA občania nevolia prezidenta priamo, ale prostredníctvom voliteľov (na zvolenie treba hlasy najmenej 270 z nich). Takto vyzerá voliteľská matematika: podľa liberálneho Washington Post Bush solídne vedie v 23 štátoch a ďalšie štyri má viac-menej vo vrecku (spolu 227 voliteľov), Kerry má jasnú trinástku a preferujú ho v ďalšej päťke (spolu 232 voliteľov). Daiy News má však iný názor: Kerry sa môže spoliehať na 232 voliteľov, no Bush na 242.
Slovenský pohľad
Pokojne túto noc môžu spať Slováci. Nech vyhrá ktokoľvek z kandidátov, politika a postoj voči Slovensku zostanú takmer na vlas rovnaké. "Ide o otázky, v ktorých naozaj kandidáti nemajú rozdielne postoje. Nech vyhrá ktokoľvek z nich, politika voči krajinám strednej a východnej Európy sa príliš nezmení. Jediným rozdielom možno bude to, že každý kandidát bude očakávať od svojich európskych spojencov rozdielnu pomoc v Iraku či postoje v ekonomických vzťahoch s Európskou úniou. Ale aj tu sú odchýlky ich postojov minimálne," tvrdí profesor michiganskej Albion College a komentátor Myron A. Levine. Aj Kerryho prísľuby zrušenia vízovej povinnosti sa príliš nelíšia od Bushovej rétoriky, v prvom rade totiž musí rozhodnúť Kongres. Na lepšie časy v otázke víz však môže začať svitať po vstupe Slovenska do schengenskej zóny.

01 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Španielske automobilky sa obávajú východnej Európy 02 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karose sa po páde železnej opony podarilo upevniť pozíciu na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:53