StoryEditor

Slováci na balíčku od Počiatka ušetria

03.05.2010, 00:00
Lacnejšie bankové služby. Koniec zbytočnému luxusu a plateniu za služby, ktoré bežný klient nevyužíva. To si sľubuje ministerstvo financií od svojho základného balíka služieb.

Lacnejšie bankové služby. Koniec zbytočnému luxusu a plateniu za služby, ktoré bežný klient nevyužíva. To si sľubuje ministerstvo financií od svojho základného balíka služieb. Jeho súčasťou bude neobmedzený počet platieb v obchodoch aj cez internet či tri výbery z bankomatu a odborníci ho ocenili na tri eurá.

Ak ste klientom napríklad Tatra banky či Slovenskej sporiteľne, ktoré ponúkajú svoje balíky približne za päť eur, mohli by ste tak ročne ušetriť až 24 eur. Ministerský balík musia finančné domy povinne zaviesť od septembra.

 

Platiť za využívané služby
Rezort financií chce svojím balíkom pomôcť klientom, ktorí sa ťažko orientujú v ponuke bankových služieb. Nepáči sa mu, že zbytočne platia za produkty, ktoré nevyužívajú. "Majú v nich viac služieb, ako potrebujú a musia ich zaplatiť,“ vysvetľuje hovorca rezortu Miroslav Šmál.

Ceny klesnú
Proti Počiatkovmu balíku je Slovenská banková asociácia. Klienti majú podľa nej na trhu dostatočný výber produktov. Sťažuje si aj na dodatočné náklady "hlavne na úpravu informačných systémov a ich prispôsobenie sa zákonným podmienkam“, povedal Marcel Laznia z bankovej asociácie.
Napriek týmto nákladom by však mali bankové služby zlacnieť. "Vzniknú nové balíky, ich ceny budú tlačené dolu, ale banky sa budú opierať o svoje nosné produkty. Klienti na tom budú môcť ušetriť,“ myslí si riaditeľ webového portálu Financnahitparada.sk Maroš Ovčarik.

Na druhej strane však hrozí, že banky si nízke ceny účtov vykompenzujú vysokými poplatkami za služby nad rámec balíka. "Bude to vyzerať inak, ale klienti budú platiť podobné sumy,“ povedal analytik spoločnosti Symsite Research Vladimír Dohnal.

01 - Modified: 2003-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sociálne fóra vo svete 02 - Modified: 2003-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:38