StoryEditor

Kaddáfí je osobnosť a má rozhľad, spomína Jahnátek

23.02.2011, 23:00
Obávanému líbyjskému vládcovi Kaddáfímu sa zo Slovenska dostalo nečakaného uznania.
Poslednej slovenskej oficiálnej návštevy v Líbyi sa s delegáciou expremiéra Fica zúčastnil aj Ľubomír Jahnátek. Snímka: koláž HN

A to priamo od bývalého ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD). Ten bol spolu s delegáciou expremiéra Roberta Fica pred štyrmi rokmi v Tripolise vôbec poslednou slovenskou oficiálnou návštevou u líbyjského vodcu. "Ak mám byť úprimný, Kaddáfí na mňa zapôsobil ako vyzretá osobnosť. Na moje prekvapenie mal široký prehľad a znalosť medzinárodných súvislostí a dokázal si veľmi dobre pospájať všetky pohyby aj s dopadmi na strednú Európu a na Slovensko,“ povedal pre HN Jahnátek s tým, že Kaddáfí bol ako diskutér tolerantný a pôsobil vyrovnaným dojmom.

"Je to niečo neslýchané. Jahnátek je prvým človekom, čo sa takto vyjadril o Kaddáfím,“ kritizuje slová uznania politológ Miroslav Kusý. Z tvrdého diktátora sa totiž dnes stáva kat celého národa. Neváhal namieriť tankyproti vlastným ľuďom a nariadil zničiť ropnú infraštruktúru, ktorá je základom bohatstva Líbye. Pri brutálnych zásahoch zahynuli stovky demonštrantov.

Podľa Ľubomíra Jahnátka (na snímke) však Kaddáfí v žiadnom prípade neukázal zástupcom slovenskej vlády tvár nemilosrdného vládcu. "Nebolo tam nijaké vtláčanie názoru z pozície diktátora. Je samozrejmé, že Robert Fico mal ako predstaviteľ krajiny Európskej únie úplne iné názory na mnoho vecí než Kaddáfí. Ten si ho trpezlivo vypočul a potom pokojným hlasom povedal svoj postoj,“ zaspomínal si súčasný poslanec opozičnej strany Smer na prijatie v Kaddáfího tradičnom beduínskom stane.

Krvavá minulosť
Slová uznania o mužovi, ktorého vraždenie demonštrujúcich ľudí šokuje v poslednom čase celý svet, analytikov prekvapujú. "Líbyjský vodca bol terorista, ktorý sa sám priznal k nariadeniu teroristického útoku na americké lietadlo nad škótskym Lockerbie,“ pripomenul pre HN Kusý.
Fico však ani zďaleka nebol jediný z európskych lídrov, ktorí podali Kaddáfímu ruku napriek jeho krvavej minulosti. Veľmi dobré vzťahy s ním netajil ani taliansky premiér Silvio Berlusconi, stretol sa i s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorý dokonca povedal, že Arabi nepovažujú Kaddáfího za diktátora. "Kaddáfí bol na celom svete známy svojimi teroristickými metódami. Európski lídri však s ním chceli urovnať vzťahy a on sa vykúpil zaplatením za svoj teror,“ dodal Kusý.

Trest pre Líbyu
Akékoľvek privieranie očí nad líbyjským vládcom sa však po posledných násilnostiach zrejme definitívne skončilo. Francúzi navrhujú uvalenie prísnych sankcií proti líbyjským predstaviteľom vrátane zákazu vstupu a zmrazenia majetku. Svoj názor mení aj Taliansko. Šéf tamojšej diplomacie Franco Frattini včera povedal, že pri bojoch v Líbyi mohlo zahynúť až tisíc ľudí.

Proti Kaddáfímu sa však začali obracať aj jeho vlastní ľudia. Bývalý líbyjský minister spravodlivosti Mustafá Abdal Džalál včera povedal, že má dôkaz o priamej účasti Kaddáfího na bombovom útoku na lietadlo nad Lockerbie v roku 1988. Pri atentáte zomrelo spolu 270 ľudí. "Mám dôkaz, že Kaddáfí dal rozkaz ohľadne Lockerbie," povedal Džalál pre švédsku tlač. 

Koniec hry. Protivládny protest v meste Benghazi.

 

Vypálená policajná stanica vo východolíbyjskom meste Derna.

 

Tuniský chlapec čakajúci na konvoj odchádzajúci z Líbye.

 

 Demonštranti obsadili tank. Svoju radosť dávajú najavo symbolom víťazstva.

 

Demonštranti vo východolíbyjskom meste Derna.

 

Protest proti Kaddáfího režimu pred Líbyjskou ambasádou na Malte.

 

Protivládny protest s Líbyjskou vlajkou v meste Banghaza.

 

Líbyjsky múr nárekov. Portréty obetí Kaddáfího režimu.

01 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poznajú diery v zákonoch 02 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kurájova dcéra izraelskou občiankou? 03 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konský jarmok 04 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kde sa žije najlepšie 05 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama bez medzí 06 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 06:10