StoryEditor

Náš biznis odmietol revolúciu odvodov

13.04.2011, 00:00
Zamestnávatelia prichádzajú so záchranným kolesom pre lepšie zarábajúcich živnostníkov.

Včera zverejnili svoju predstavu odvodovej reformy – bohatší by mali štátu platiť dane a odvody o stovky eur nižšie, ako to momentálne navrhuje rezort financií. Chudobnejší by si, naopak, priplatili desiatky eur.

„Súčasný návrh, ktorý schválila Koaličná rada, trestá úspešných živnostníkov. Teda tých, ktorí viac zarábajú, a tým pádom aj viac robia,“ hovorí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko.

Chcú presvedčiť aj Mikloša
Podľa návrhu, ktorý únia vypracovala spolu so zástupcami živnostníkov, by klesol zdravotný odvod na jedno percento, sociálny by bol deväť percent. Zrušila by sa nezdaniteľná časť a minimálne poistenie by kleslo na 111 eur.

Teraz chcú svoj návrh presadiť u financmajstra Ivana Miloša (SDKÚ-DS). Rezort včera ich predstavy reformy nekomentoval. Pochopenie však nemusia nájsť ani v koalícii. „Tí, ktorí málo zarábajú, majú platiť viac? To je iná predstava ako moja,“ reagoval podpredseda KDH Július Brocka. Poslanci zvyšných vládnych strán zostávajú zdržanliví, najprv sa chcú s novými návrhmi oboznámiť. 


Odlev sa asi nezastaví
Výhrady sa ozývajú aj z radov odborníkov. „Hlavnou nevýhodou je to, že v návrhu sa opäť roztvárajú nožnice medzi živnostníkmi a zamestnancami pri vyšších príjmoch,“ hovorí riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Miklošovým cieľom pritom je obmedziť prechod na špekulatívne živnosti, čím sa obchádza platenie daní a odvodov.

Zdravotný aj sociálny odvod dohromady by však podľa návrhu zamestnávateľov klesol živnostníkom na desať percent. Zamestnanci by však spolu platili 27- percentné odvody.

01 - Modified: 2004-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ľach: Vláda oslabuje vplyv sociálnych partnerov 02 - Modified: 2004-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komunistov by v Česku volila pätina voličov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:05