StoryEditor

Zastrelili premiéra Djindjiča

12.03.2003, 23:00
Atentát na srbského premiéra Zorana Djindjiča (50) spáchali včera pri budove vlády v centre Belehradu. S predsedom srbskej vlády sa práve v čase, keď ho zasiahli strely neznámeho ostreľovača, mala stretnúť šéfka švédskej diplomacie Anna Lindhová. V krajine vyhlásili výnimočný stav. Djindjič zohrával kľúčovú rolu pri zvrhnutí juhoslovanského diktátora Slobodana Miloševiča v októbri 2000.
  • Djindjič bol vždy pri zásadných zmenách v Srbsku
  • Štátnika zasiahli do hrude dve guľky, vystrelené z väčšej vzdialenosti, informovala britská tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje. Miestna rozhlasová stanica B92 oznámila, že premiéra zasiahli guľky do brucha a chrbta. Stalo sa tak krátko popoludní. Zraneniam podľahol v nemocnici asi o hodinu. Prozápadne orientovaný Djindjič tak zomrel typicky balkánskym spôsobom. Už 21. februára tesne unikol zraneniam, keď sa jeho služobné auto takmer zrazilo s nákladným autom. Premiér síce incident bagatelizoval, no neskôr priznal, že udalosť mohla mať súvis s politikou vlády ohľadne potláčania organizovaného zločinu. Predpokladá sa, že to mohlo byť motívom aj včerajšieho atentátu.
    Polícia uzavrela oblasť okolo vládneho sídla a ministri sa okamžite zišli na mimoriadnom zasadaní, informovala srbská agentúra Beta. B92 oznámila, že v súvislosti so streľbou zatkli dve osoby, Beta hovorila o troch osobách. Miestne úrady tieto správy nepotvrdzovali.
    "Srbská vláda navrhuje vyhlásiť výnimočný stav na celom území Srbskej republiky," povedal vo vysielaní srbskej štátnej televízie RTS vicepremiér Nebojša Čovič. "Atentátom na premiéra Djindjiča došlo k ohrozeniu ústavného poriadku a ohrozeniu Srbskej republiky," dodal Čovič, ktorého vláda neoficiálne uznala ako úradujúceho premiéra. Dočasná srbská prezidentka Nataša Mičičová následne večer na celom území Srbska vyhlásila výnimočný stav. V krajine tak môže dôjsť k obmedzeniu niektorých občianskych práv a policajné funkcie prevezme armáda. Srbská vláda zároveň vyhlásila tri dni štátneho smútku.
    Miestne médiá informovali, že všetky lety z Belehradu boli pozastavené a ozbrojení policajti odetí v nepriestrelných vestách prehľadávali vozidlá v centre srbskej metropoly.

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    19. apríl 2024 21:54