StoryEditor

Ceny Slovnaftu má riešiť novela

29.09.2004, 00:00
Ak by Slovnaft účtoval zákazníkom neprimerane vysoké ceny, získa štát účinnejší nástroj, ako ho postihnúť. Neprimerané ceny má pokutovať Protimonopolný úrad.

Ak by Slovnaft účtoval zákazníkom neprimerane vysoké ceny, získa štát účinnejší nástroj ,ako ho postihnúť. Neprimerané ceny má pokutovať Protimonopolný úrad. Túto právomoc by mu dala novela zákona o cenách, ktorú včera prerokovala Legislatívna rada vlády a pripravilo ju ministerstvo financií. Jej znením sa pritom nepriamo novelizuje aj zákon o hospodárskej súťaži.
Ministerstvo považuje Slovnaft za dominantného hráča na slovenskom trhu palív. Opiera sa pritom aj o posudok, ktorý na jeho žiadosť vypracoval Protimonopolný úrad. Jeho predstavitelia sú však novelou, podľa ktorej by mali pracovať, prekvapení, keďže o zámere ministerstva nevedeli a o celej veci sa dozvedeli až z agentúrnych správ.
Podľa predsedníčky úradu Danice Paroulkovej novela zatiaľ nepôjde do vlády. "Ešte si ju s rezortom financií prediskutujeme. Otázne však je, či zaváži náš názor," uviedla pre HN. Upozornila, že úrad takúto agendu nikdy nemal a musel by prijať nových ľudí.
Úrad doteraz zisťoval zneužívanie dominantného postavenia len pri určitých typoch správania sa, nie však pri cenovom tlaku. Podľa Paroulkovej má však aj teraz "cenové kompetencie" samotné ministerstvo. Podľa zákona o cenách môže pokutovať neprimerané ceny pri dominancii na trhu sumou do milióna korún. "Je dôležité vedieť, či rezortu financií zostanú, a v akom rozsahu, cenové kompetencie," doplnila.
Politický motív novely možno spájať s tlakom autodopravcov na cenovú reguláciu motorových palív. Šéf rezortu financií Ivan Mikloš sa pred časom vyjadril, že obchodné marže Slovnaftu sú privysoké.
"Ak bude táto kompetencia schválená, neznamená to automaticky cenovú reguláciu. Bude na Protimonopolnom úrade, ako s touto kompetenciou naloží," reagovala hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Otázne podľa nej je, či rafinéria vôbec má dominantné postavenie. "V každom prípade však odmietame, že ho zneužívame," doplnila s tým, že ak bude novela schválená, budú ju rešpektovať.

Rentabilita vlastného imania Slovnaftu (v %)*
2001 8,8
2002 8,0
2003 6,0
*Čiský zisk/vlastné imanie hodnotí efektívnosť podniku z pohľadu vlastníka.
Zdroj: Slovnaft, hn

01 - Modified: 2002-12-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko zvýši ťažbu striebra
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:32