StoryEditor

Investorov nelákajú do Luxemburska iba nízke dane

11.11.2002, 23:00

Luxembursko patrí rozlohou medzi najmenšie štáty sveta. Na ploche približne 2 600 km2 žije 430-tisíc obyvateľov, z ktorých viac ako jednu tretinu tvoria cudzinci. Výhodnú polohu luxemburského veľkovojvodstva zvýrazňujú hranice s lídrami Európskej únie -- Francúzskom a Nemeckom. Okrem toho susedí aj s Belgickom, s ktorým malo do zavedenia eura v roku 1999 menovú úniu. Oba štáty mali spolu s Holandskom hospodársku a colnú úniu. Luxembursko je členom Európskej menovej a hospodárskej únie. Jeho oficiálnou menou je teda euro. Mohlo by sa zdať, že výhodná poloha a dobré vzťahy so susednými krajinami vytvárajú predpoklady na hladké fungovanie niektorých priemyselných odvetví. To však platilo iba do začiatku 80. rokov, keď v Luxembursku začalo dominovať finančníctvo. Dnes je napriek neveľkej rozlohe táto krajina podľa prezidenta Asociácie investičných fondov a šéfa spoločnosti Dexia Banque Internationale á Luxembourg Guya Legranda jedným zo siedmich najvýznamnejších svetových finančných centier a v hodnotení renomovaných ratingových agentúr sa pohybuje na najvyšších priečkach.
V Luxembursku má sídlo 183 bánk sveta. Celková hodnota aktív bankového sektora je 693 mld. eur. Bankový sektor priamo zamestnáva takmer 24-tisíc pracovníkov. Banky poskytujú veľký rozsah služieb, ktoré majú spoločného menovateľa v manažmente investícií. Bankové domy sa v zásade špecializujú na tri základné oblasti -- privátne bankovníctvo, správu investičných fondov a riadenie aktív. Luxembursko, ktoré mnohí označujú za finančné centrum Európy, má vysoko rozvinutý "priemysel" investičných fondov. Pôsobí ich tu takmer 2 000 a takmer 8 000 subfondov. Hodnota čistých aktív, nachádzajúcich sa v týchto subjektoch, je približne 900 mld. eur. Viac aktív vo fondoch majú už iba Spojené štáty americké (8 bil. eur), pričom celá Európa má spolu 3,5 bil. eur. Luxemburským fondom poskytuje služby viac než 80 finančných spoločností. Jednou z najznámejších je Dexia Banque Internationale á Luxembourg. Ako na konferencii o kolektívnom investovaní organizovanom spoločnosťou SFM Group uviedol viceprezident Dexie Thomas Melchior, banka poskytuje celú škálu finančných služieb od založenia fondu, cez registračné služby, výpočet čistej hodnoty aktív, funkciu depozitára, zúčtovateľa transakcií a platieb. Poskytuje tiež distribučné, daňové služby, meranie výkonnosti fondov, plní viaceré kontrolné funkcie, zastupuje akcionárov fondov a iné.
Finančné centrá nie sú iba o daniach
Medzi najvýraznejšie výhody, ktoré lákajú zahraničné finančné inštitúcie do tejto minikrajiny, nepochybne patrí veľmi priaznivé daňové prostredie. Luxembursko je dokonca označované za neoficiálny daňový raj, podobne ako aj ďalšia malá krajina Európskej únie -- Írsko. Takáto výhoda, umožňujúca prakticky daňovú slobodu, však sama osebe nestačí, aby sa ten-ktorý štát stal finančných centrom. Pozíciu Luxemburska na finančnej mape sveta upevňuje aj výhodná geografická poloha, ale predovšetkým ekonomická, sociálna a v neposlednom rade politická stabilita. Dopĺňa ich fiškálna a právna bezpečnosť, voľný pohyb kapitálu, liberálne právne prostredie, nízka miera byrokracie, čo umožňuje rýchlo a efektívne sa prispôsobiť vnútorným a vonkajším zmenám v práve a ekonomike. V neposlednom rade je veľkou konkurenčnou výhodou nízka miera daňového zaťaženia tak pre právnické, ako aj fyzické osoby. O tom, dokedy si má Luxembursko ponechať túto výhodu oproti ostatným štátom únie a sveta, sa diskutuje na pôde samotnej únie, ale i Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Krajina však podľa G. Legranda nemá obavu, že v krátkom čase príde o svoje výhody. Majú tu totiž sídla najvýznamnejšie bankové inštitúcie nielen z Európy, ale z celého sveta. A vôbec nie je tajnosťou, že bankári majú veľký vplyv na politikov... Napriek liberálnemu daňovému a právnemu prostrediu je Luxembursko známe flexibilným, prísnym a efektívnym dohľadom. "Máme povesť skúseného a regulovaného finančného centra," povedal T. Melchior. Súčasťou finančného systému je aj burza cenných papierov, ktorá priťahuje investorov predovšetkým kvôli nízkym nákladom na kotáciu cenných papierov. Výhodou Luxemburska je podľa T. Melchiora aj výborná jazyková vybavenosť zamestnancov, komunikujúcich plynulo vo viacerých svetových jazykoch.
Dva typy fondov
Právne prostredie umožňuje fungovanie dvoch typov investičných spoločností. Prvým sú Kolektívne investičné fondy (Fonds Commun de Placement, FCP) a druhým Investičné spoločnosti (Société d´Investissement á Capital Variable, SICAV). Prvá právna forma sa podobná trustovým jednotkám fungujúcim vo Veľkej Británii, prípadne podielovým fondom, ako ich poznáme aj na Slovensku. Samotný fond nemá právnu subjektivitu. Tú má správca, ktorý FCP riadi. Fond teda nie je zodpovedný za svoje záväzky, ale jeho správca. SICAV majú právnu formu akciových spoločností. Ich akciový kapitál vždy zodpovedá čistej hodnote aktív fondu. Fondy sa v Luxembursku zdaňujú osobitnými sadzbami dane, ktoré sú však iba symbolické a platia sa štvrťročne vo forme preddavkov. Retailové fondy, obsluhujúce drobnú klientelu, odvádzajú do štátneho rozpočtu každé tri mesiace 0,05 % z hodnoty ich aktív. Pre inštitucionálne fondy, ktoré investujú voľné prostriedky veľkých klientov, ďalej fondy peňažného trhu a vybrané skupiny akcií platí štvrťročná sadzba 0,01 %.
Fondy sa špecializujú podľa investičného zamerania. Podobne ako u nás, sú aj v Luxembursku fondy akciové, dlhopisové, peňažného trhu a fondy fondov. Okrem toho tu pôsobia aj fondy vyvážené, hedgeové, garantované, fondy hedgeových fondov, fondy investujúce do majetku a nehnuteľností, opčné, futuritné a privátne akciové fondy. Ďalej sú to fondy s obmedzenou dĺžkou trvania, fondy rizikového kapitálu a tzv. krízové dlhové fondy.
Minimum variance
SICAV majú svoje subfondy. Medzi fondy SICAV patrí napríklad World Investment Opportunities Funds (WIOF), ktorého subfondy sú dostupné aj na slovenskom trhu podielových fondov. Ďalej Institutional Investment Opportunities Funds (IIOF) SICAV určený pre inštitucionálnych investorov. IIOF založila spoločnosť Unigestion, ktorá ho spravuje v spolupráci s AIG Global Investment Corporation (AIG GIC). Ako uviedla výkonná riaditeľka Unigestion Frédérique Trochery, fond je rozložený na sedem subfondov, a tie sú pomenované podľa farieb dúhy. Každý z nich má inú volatilitu, od troch percent pri najmenej rizikovom fialovom subfonde, po 12 percent v prípade najrizikovejšieho červeného subfondu. "Podľa miery volatility sa pohybuje očakávaná výkonnosť," uviedla na konferencii SFM Group F. Trochery. Pre firmy, ktoré majú záujem investovať do IIOF, vypracúvajú analytici rizikový profil, ktorý odráža jednotlivé stratégie. "Pri správe fondu sa Unigestion zameriava na udržanie stabilnej miery volatility," povedala F. Trochery. Ak má napríklad subfond volatilitu určenú na sedem percent, po niekoľkých rokoch by mohla volatilita tohto portfólia začať rásť, preto treba podľa nej portfólio neustále prispôsobovať stanovenej volatilite. Ako podotkla, dôležitým faktorom je aj investičný horizont. Tento prístup správy fondu sa nazýva minimum variance. "Jeho základom je vybrať z celej množiny akcií tie, ktoré pri rovnakej volatilite zabezpečujú najvyšší očakávaný výnos," naznačila F. Trochery. Vychádza sa pritom zo štatistických údajov a ich počítačového spracovania. V prípade najmenej rizikového fialového subfondu tvoria veľký podiel dlhopisy a nástroje peňažného trhu. So zvyšovaním volatility sa alokácia portfólia presúva na akcie, ktoré napríklad pri červenom subfonde tvoria viac než polovicu všetkých cenných papierov. V každom portfóliu subfondov sú aj investície do podielov fondov investujúcich do hedgeových fondov.
Hedgeové fondy si vyžadujú cit pre investovanie
Hedgeové fondy predstavili na konferencii zástupcovia spoločností Unigestion aj AIG GIC. Ako uviedol Peter Wild, šéf AIG Private Bank, výhody hedgeového fondu sú v diverzifikácii portfólia s odlišným rizikom oproti tradičným typom fondov. Tieto fondy dosahujú nízku koreláciu s hlavnými trhmi. "Pri dlhom investičnom horizonte predstavujú lepší pomer medzi rizikom a výnosmi a lepšiu ochranu proti poklesom," uviedol P. Wild. Dodal, že správa hedgeového fondu si vyžaduje cit pre investovanie. AIG investuje do hedgeových fondov od roku 1982, pričom program pre hedgeové fondy spustila v roku 1988. S približne 2,8 mld. USD v hedgeových fondov považujú analytici AIG za najväčšieho investora do hedgeových fondov na svete. Cieľom hedgeových fondov AIG je dosiahnuť v horizonte troch rokov výnosy vo výške 8 až 10 percent ročne, nízku koreláciu s trhmi, minimalizovať pokles pri klesajúcich trhoch a využívať niche (nevyužitá príležitosť na trhu). Prvá fáza výberu hedgeového fondu do portfólia zahŕňa kontrolu transparentnosti správcu a či naozaj ide o hedgeový fond. Ďalej požiadavku minimálne dvojročnej histórie, 50 miliónov USD pod správou a overenie štvrťročnej likvidity. Cez túto úvodnú fázu neprejde až 75 percent vytypovaných fondov. Pri zvyšných potom prebieha druhá detailná fáza due diligence.
Hedgeový fond Unigestion -- Hemisphere Defensive sa usiluje o nízku koreláciu so svetovými trhmi, nízku volatilitu na úrovni dlhopisov a očakávaný výnos vo výške 8 až 12 percent ročne v USD. Od roku 1995 neklesla jeho ročná výkonnosť pod 8 percent. V roku 2001 mal fond zisk 11,4 percenta a od začiatku tohto roka do augusta 2002 to bolo 6,52 percenta. Korelácia s americkým akciovým indexom S&P 500 bola v období od 31. januára 1995 do 31. augusta 2002 -- 0,01, ročná volatilita 6,1 percenta a priemerná ročná výkonnosť 11,4 percenta. Fond investuje do iných hedgeových fondov s rôznymi stratégiami. Veľkú časť portfólia tvoria global macro fondy, ktoré sa snažia odhadnúť makroekonomický vývoj. Ďalšia časť je vo fondoch zameraných na rôzne meny, ďalej na štatistickú a opčnú arbitráž. Nasledujú fondy so stratégiou short sell a trend follow. Zvyšok ide do cenných papierov s pevným výnosom a komoditných fondov. Podľa predstaviteľov Unigestion je fond, zložený z takýchto hedgeových fondov, prispôsobený každej situácii na trhu, pričom nárast jedných fondov prevažuje pokles iných, a tak sa dosahuje pozitívny výsledok. Celkový efekt preto býva pozitívny aj počas poklesu trhov vzhľadom na nízku koreláciu fondu.
Po páde akcií skúška garancie
Zástupcovia Unigestion predstavili na konferencii tzv. garantovaný produkt, ktorý v sebe spája výhody dlhopisu a investície do podielového fondu. Niekedy ho nazývajú aj garantovaný fond. Ide o dlhopis so stanovenou lehotou splatnosti. Pri jeho splatnosti držiteľovi vyplácajú garantovanú výšku istiny, napríklad 100 percent vkladu. Dlhopis nemá pevne stanovený úrokový výnos. Odvodzuje sa od vývoja naviazaného fondu alebo portfólia fondov. Ak fond dosiahol zhodnotenie, je majiteľovi vyplatený podiel na tomto zhodnotení, napríklad 60 percent výkonnosti. Keď teda fond má za dané obdobie nárast 100 percent, vyplatí sa majiteľovi dlhopisu jeho vklad spolu s 60-percentným zhodnotením. Keď fond klesne, vypláca sa majiteľovi jeho vklad. "Držiteľ takéhoto dlhopisu sa nedostáva do straty," skonštatoval Antoine Prudent z oddelenia štrukturálnych produktov Unitestion. Dlhopis sa dá kúpiť počas jeho emisie, ktorá sa však môže pravidelne opakovať.
Spoločnosť Unigestion bola založená v roku 1971 a je odborníkom na riadenie a správu aktív. Jej čisté obchodné imanie presahuje 200 miliónov švajčiarskych frankov. Vlastní ju jej manažment. Celkovo spravuje vyše 3 mld. eur.
AIG GIC má sídlo v New Yorku. Je newyorskou dcérskou spoločnosťou AIG (American International Group. Inc), ktorá je nepriamo jej jediným vlastníkom. Spoločnosť a sesterské firmy spravujú aktíva v hodnote viac než 239 miliárd USD. AIG Global Investment Corporation (Switzerland) Ltd., so sídlom v Zürichu, vznikla v roku 1998 ako 100-percentná dcérska spoločnosť AIG Private Bank, Zürich, ktorú vlastní AIG.
SFM Group je skupina, ktorá sa zmeriava na tvorbu investičných produktoch v krajinách strednej a východnej Európy, pričom spolupracuje s poprednými zahraničnými spoločnosťami Unigestion, AIG GIC a Dexia BIL. Medzi ďalšie činnosti patria koordinačné aktivity a administrácia fondov, školenia pre profesionálnych poradcov a služby pre inštitucionálnych investorov. SFM Group je na Slovensku zastúpená prostredníctvom SFM Slovakia. Na slovenskom trhu koordinuje predaj otvorených podielových fondov WIOF. Výška čistých investícií do fondov WIOF v SR dosahuje 1 mld. Sk. SFM tiež koordinuje mimobankový predaj fondov Istro Asset Managementu a VÚB Asset Managementu. V spolupráci s Českou poisťovňou -- Slovensko priniesla na slovenský trh variabilné investičné životné poistenie Globálny investičný program (GIP) pre dospelých a GIP Junior pre deti.

Luxembursko vo faktoch:
-- rozloha: 2 586 km2
-- populácia: 430 tis. obyvateľov
-- plnoprávny člen Európskej menovej a hospodárskej únie
-- počet bánk: 183
-- celková hodnota aktív: 693 mld. eur (k 30. júnu 2002)
-- takmer 24 tis. ľudí pracuje priamo v bankovom sektore
-- 7. najdôležitejšie finančné centrum sveta

Objem aktív v investičných fondoch (k 31. 12. 2001, v mld. eúr)
Európa 3 592
USA 7 914
Japonsko 390
Luxembourg France Germany UK Italy Spain Switzerland Austria Poland, Hungary, Czech Rep. Others
851 800 239 389 404 178 85 62 8 575

Zdroj: Dexia

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/bankovnictvo, menuAlias = bankovnictvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:06