StoryEditor

Zlúčenie troch spoločností

14.11.2004, 23:00

Systém údržby v bratislavskom Slovnafte prešiel a v rámci integrácie do skupiny MOL stále prechádza zásadnými zmenami. Prakticky všetky údržbárske práce v spoločnosti dnes zabezpečuje výhradný externý dodávateľ. Ten vznikol na jeseň roku 2002 zlúčením troch dcérskych spoločností Slovnaftu. Spoločnosť si v rukách ponechala prakticky len ekonomické a technické riadenie, kontrolu výkonu údržby a riešenie prípadných vzniknutých problémov.
Tento vývoj sleduje podľa vedúceho technického dozoru riadenia údržby spoločnosti Gerarda Zimu trendy a prax vo svete. Jeho cieľom je zamerať spoločnosť na jednej strane na jadro podnikania a na strane druhej zefektívniť údržbu.
"Údržba sa v našej spoločnosti radí k najdôležitejším podporným procesom vo vzťahu k výrobe. Jej hlavnou úlohou je zaistiť čo najlepšiu dlhodobú prevádzkyschopnosť a bezpečnosť výrobných zariadení ," vysvetľuje Zima.
Údržba sa vo výrobných podnikoch často pokladala a čiastočne aj stále pokladá za akési nutné zlo. Starý model organizácie do určitej miery podporoval istý stupeň oddelenia údržby a výroby. Moderným trendom je ich prelínanie.
Vzhľadom na význam údržby i jej nákladovosti ju podľa Zimu nemožno vylúčiť zo strategických úvah a riadenia spoločnosti. Ako pokračuje, trend znižovania nákladov týchto činností sa netýka len Slovnaftu, je všeobecný. Rozhodujúcim faktorom v tomto smere je podľa neho premeniť znižovanie nákladov na ich optimalizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:29