StoryEditor

Podnikové podiely sú "v kurze"

14.11.2002, 23:00

Investičná banka Goldman Sachs v nadchádzajúcich rokoch očakáva výrazný rozvoj sekundárneho trhu podnikových podielov, keďže popri vzostupe primárneho trhu, do ktorého za posledných päť rokov vstúpilo približne 550 miliárd USD, rastie ponuka tzv. "použitého portfólia". Podľa názoru jej odborníkov sa z primárneho na sekundárny trh v nadchádzajúcich rokoch presunie 6 až 10 % podielov a ročný objem trhu v roku 2005 stúpne zo súčasných 6 na 20 miliárd USD.
Počet investičných možností na sekundárnom trhu sa začína zvyšovať aj v Európe, hoci americký trh má vďaka predchádzajúcej investičnej bubline jedno- až dvojročný náskok. Hnacím motorom je aktívnejší prístup inštitucionálnych investorov, ktorý prináša zmeny v štruktúre portfólií a dopyt mnohých podnikov po likvidite. Potreba činov vyplýva aj z fúzií. Príkladom je americká Bank Wachovia, ktorá počas fúzie s First Union Bank predala svoje portfólio do Goldman Sachs, keďže akciové podiely by spolu s investovanými prostriedkami predstavovali príliš veľké zaťaženie. Vedenie banky tak muselo nájsť možnosť odpredaja mimoburzových podielov. Podobne aj nemecká Deutsche Bank hľadá záujemcu o časť portfólia svojej dcérskej spoločnosti DB Capital, ktorého súčasťou je aj podiel v prevádzkovateľovi zábavných parkov Center Parcs.
Analytici označujú sekundárny trh za novú módnu tému, keďže správcovia fondov tu môžu dosiahnuť dobré výnosy, hoci rastúci dopyt môže čiastočne poškodiť ceny. "Najlacnejší nákup tu už neexistuje," povedal pre Handelsblatt jeden z nich. Akvizícia celých portfólií vyžaduje podrobný odborný úsudok, ktorý však mnohým správcom na tomto trhu chýba. Komplikované je aj zistiť rozdiel medzi dobrým a zlým podielom. Akciový kapitál súkromnej spoločnosti (private equity) je charakteristický tým, že investori si podiely ponechávajú obyčajne tri až sedem rokov a predčasný predaj neplánujú. Sekundárny trh umožňuje skrátiť čas držania cenných papierov. Analytici si myslia, že na tomto trhu pracuje niekoľko veľkých investičných fondov, ktoré doteraz nahromadili podiely v hodnote 1,6 miliardy USD.
Trh špekulatívneho kapitálu, ktorý predovšetkým mladým technologickým firmám poskytuje rizikový kapitál, sa za posledné dva roky poriadne otriasol, o čom svedčí pokles jeho hodnoty. V čase technologickej bubliny v rokoch 1999 až 2000 sa tu platili vysoké ceny, takže súčasné obdobie je na predaj podielov nevhodné. Podľa názoru odborníkov vzostup transakcií na sekundárnom trhu signalizuje, že mnohí správcovia fondov ponúkajú svoje podiely v nesprávnom čase.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:56