StoryEditor

Súd ustanovil predbežných správcov

11.03.2002, 23:00

Košický krajský súd (KS) včera ustanovil predbežných správcov konkurzných podstát dlžníkov BMG Invest, s. r. o., Košice a Horizont Slovakia, a. s., Bratislava. Informáciu HN potvrdil hovorca KS Juraj Sopoliga. "Príslušní sudcovia posúdili, že okolnosti zistené súdom preukazujú splnenie zákonných podmienok. Okolnosti ďalej nasvedčujú, že dlžník je v úpadku a je to potrebné na zistenie alebo zabezpečenie dlžníkovho majetku. Pri ustanovení predbežného správcu platí, že dlžník môže nakladať s majetkom iba s jeho súhlasom. Inak je jeho právny úkon neplatný," informoval HN J. Sopoliga.
K 11. marcu eviduje KS v Košiciach 12 návrhov na vyhlásenie konkurzu proti BMG Invest a šesť návrhov proti Horizontu Slovakia. Obe spoločnosti zavreli všetky svoje pobočky na Slovensku ešte 4. februára 2002 a zastavili aj vyplácanie vkladov -- istín a výnosov. Od vyše 110-tisíc klientov vybrali oba nebankové nelicencované subjekty asi 12 mld. Sk. Dvoch konateľov spoločností -- Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka, zadržala pred vyše týždňom chorvátska polícia a sú v predbežnej väzbe. Tretí konateľ, František Matík, je na slobode.
Poškodení klienti BMG Invest podali včera na Okresnom súde v Košiciach návrh na vydanie predbežného opatrenia na znemožnenie spoločnostiam Horizont Slovakia a BMG Invest narábať so svojimi aktívami. Informovala o tom TASR s odvolaním na predstaviteľa Občianskeho združenia poškodených klientov BMG Invest Jána Garaja. Návrh na zmrazenie aktív je ďalším krokom v snahe klientov získať späť vložené prostriedky, ktoré BMG Invest občanom nevypláca. J. Garaj tvrdí, že ich združenie využije všetky možnosti, ktoré im dáva slovenské právo na vymoženie majetku. Ak neuspejú, chcú sa obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:49