StoryEditor

Krátke správy

24.04.2003, 00:00

Od začiatku tohto roka do polovice apríla poskytla Slovenská sporiteľňa, a. s., klientom 674 hypotekárnych úverov v objeme 459 mil. Sk, čo je medziročne viac o 208 %. Sporiteľňa ich začala poskytovať v júli 1999. Do konca minulého roka umožnila svojim klientom čerpať 4 mld. Sk prostredníctvom 6 526 hypoúverov. Banka od 16. apríla znížila úrokové sadzby na 7,7 % p. a. novoposkytnutých hypotekárnych úverov fixovaných na 5 rokov (na 7,7 %) a na 10 rokov (7,8 % p. a.) (SITA)
Reforma riadenia verejných financií SR, ktorej stratégiu včera schválila vláda, bude zameraná na posilnenie transparentnosti verejných financií. V tomto roku sa tiež prioritne sústredí na posilnenie úlohy strategického plánovania a vytvorenie predpokladov na prechod k viacročnému rozpočtu rozšírením programového rozpočtovania na všetky kapitoly. Jej cieľom bude tiež vytvorenie systému na tvorbu stabilného strednodobého rámca verejných financií. (TASR)
Doterajší iracký ropný minister Amer Raschid dostal síce formálne pozvanie na stretnutie OPEC, ktoré sa uskutoční vo štvrtok vo Viedni. Keďže sa však minister stratil, ťažko sa objaví v kruhu ropných ministrov. Kto bude zastupovať iracké ropné záujmy vo Viedni, je nejasné, podobne ako všetko, čo sa týka budúcnosti krajiny v rámci kartelu. Členské krajiny OPEC sa obávajú, že USA by mohli budúcu irackú vládu tlačiť k tomu, aby krajina vystúpila z ropného kartelu. (TASR)
Newyorskou burzou cenných papierov (NYSE) otriasa nový veľký škandál. Sú doň namočení špecializovaní burzoví makléri, ktorým sa kladie za vinu, že vo svojej činnosti nepostupovali korektne -- kupovali akcie a predávali ich klientom prevodom cez svoje účty. Rozdiely medzi nákupnými cenami a vyššími predajnými cenami im zostávali. Úlohou maklérov je realizovať len pokyny svojich klientov a nič viac. Za to dostávajú ich zamestnávatelia určité poplatky. (TASR)
Novela zákona o ochrane vkladov, ktorú včera schválila vláda SR, zamedzí vzniku potenciálneho konfliktu záujmov medzi komerčnými bankami a Fondom ochrany vkladov . Na základe podnetu Svetovej banky sa v trvalom zložení Rady a Dozornej rady FOV zabezpečí početný pomer 3 zástupcov komerčných bánk, 2 reprezentantov NBS a 2 predstaviteľov MF SR. Novela tiež umožní štátu prevziať štátnu záruku za úvery poskytnuté fondu, ako aj poskytnúť návratné finančné výpomoci a dotácie zo štátneho rozpočtu. (TASR)
Pražská burza sa v stredu posilnila pod vplyvom optimizmu na európskych burzách, keď najväčšie zisky si pripísali Český Telecom (3,8 % na 324 CZK) a Komerční banka (3 % na 2010 CZK). Index PX-50 si pridal 2,34 % na 516,5 bodu. Objem obchodov v segmente SPAD sa zvýšil na 469 mil. CZK z utorkových 174 mil. CZK. Akcie elektrárenskej firmy ČEZ, ktorá oznámila pokles konsolidovaného zisku za minulý rok, stúpli o 2,1 % na 105,5 CZK. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:44