StoryEditor

Európski investori ochladli vo vzťahu k akciám

09.07.2004, 00:00
Európski investori ochladli vo vzťahu k akciám, v minulom roku analytici očakávali, že kapitálový trh bude rásť, ale nestalo sa tak.

V prvom polroku európski investori podstatne ochladli vo vzťahu ku kapitálovému trhu. Menej vkladali peniaze do akcií a do akciových fondov, ale viac do iných fondov, alebo držali peniaze na termínovaných vkladoch. Analytici to vysvetľujú rastom cien za ropu a zväčšením politickej nestability.
Podľa výsledkov výskumu, ktorý uskutočnil GfK Ad Hoc Research Worldwide, ak začiatkom roku 2004 boli akcie a akciové fondy najpreferovanejším druhom investície pre 13 % opýtaných v západnej Európe, momentálne táto suma predstavuje 12 %. Respondenti to zdôvodňujú neurčitou ekonomickou situáciou. Investície do akcií sú sprevádzané rizikom práve preto, že trh sa stal globálnym a neurčitosť sa zväčšila. Ceny ocele môžu stúpať v dôsledku situácie na trhu v Číne, ceny ropu v dôsledku situácie na Blízkom východe. Ľudia sa obávajú, že by o investície mohli prísť aj v súvislosti s prípadným teroristickým útokom.
V niektorých krajinách, ako napríklad vo Veľká Británii, v Švajčiarsku a Grécku, mierne stúpli investície do akcií, vo väčšine regiónov však investície do akcií klesli o 1 -- 2 %. Najväčší pokles záujmu o kapitálový trh je viditeľný v Taliansku. V tejto krajine sa podiel respondentov, ktorí by chceli vložiť peniaze do akcií, zmenšil z 20 % pred pol rokom na 13 % teraz. V podiele investícií do akcií sú na prvých miestach rebríčka Švajčiarsko a Veľká Británia, pretože majú silnú ekonomiku. Výnimkou je tiež Grécko, ktoré je v eufórii pre sformovaniu nového kabinetu v krajine a blížiace sa olympijské hry.
Vo väčšine krajín sa investori zbavujú akcií, hovorí výkonný riaditeľ GfK Mark Hofmans. Mnohí si myslia, že kapitálový trh bude klesať do roku 2005. Je ešte jedna prekážka pre investovanie do akcií. Je to očakávanie rastu úrokových mier. "Trh sa nezlepšuje a ľudia sú opatrní," hovorí Christian Pellis, riaditeľ predaja Threadneedle Investments pre Európu. V minulom roku všetci očakávali, že kapitálový trh bude rásť a investori sa vrátia na trh. Nestalo sa tak.  
Európsky kapitálový trh od začiatku tohto roka mierne stúpol, ale bol veľmi nestabilný a sprevádzaný výkyvmi. Index Dow Jones Stoxx 50 stúpol od začiatku roka o 1,03 %, ale podstatne klesal v marci a v máji. Súčasne v USA Dow Jones Industrial Average klesol od začiatku roka o 0,18 %, NASDAQ Composite stúpol o 2,2 %.
Pre nízke úrokové miery v prvom polroku trh s dlhovými nástrojmi nebol veľmi príťažlivý a investori si vyberali alternatívne objekty kapitálových investícií -- nehnuteľnosti, dôchodkové a hedgeové fondy. Očakáva sa, že v dôsledku zvýšenia úrokových mier bude rásť záujem investorov o obligácie. Minulý týždeň Federálny rezervný systém, ktorý v USA plní funkcie centrálnej banky, zvýšil úrokové miery z najnižšej úrovne za posledných 46 rokov o 0,25 percentuálneho bodu na 1,25 %. Súčasne však európska centrálna banka ponechala úrokové miery na úrovni 2 %.
Uskutočnený výskum ukázal, že Európania menej optimisticky hodnotia možnosť zväčšiť v budúcom roku svoje úspory ako Američania. Hoci má Európa príznaky ekonomického rastu, napriek tomu nezamestnanosť pomaly rastie Podľa údajov Eurostatu, v apríli, tak ako v marci, bola na úrovni 9 %. V apríli 2003 však bola na úrovni 8,9 %.

Respondenti, ktorí považujú akcie za najvhodnejší druh investícií (v%):
DD/MM/YY DD/MM/YY
Švédsko 29 27
USA 27 30
Ve?ká Británia 19 15
Belgicko 17 19
Švaj?iarsko 17 19
Po?sko 14 11
Rakúsko 13 10
Nemecko 12 19
Taliansko 20 13
Turecko 8 9
Prame?: GfK

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:01