StoryEditor

EP odmieta v azylovej politike princíp superbezpečných krajín

27.09.2005, 20:00
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament žiada, aby členské štáty EÚ pri stanovení spoločných pravidiel udeľovania azylu a štatútu utečenca dôslednejšie dodržiavali základné ľudské práva.
Europoslanci dnes v Štrasburgu tesnou väčšinou a s mnohými zmenami schválili návrh smernice o spoločných pravidlách zaobchádzania so žiadateľmi o politický azyl. Za smernicu hlasovalo 305, proti 302 a hlasovania zdržalo 33 poslancov.
EP vyzval členské štáty únie, aby ich spoločné azylové pravidlá boli v súlade s medzinárodnými normami, najmä so Ženevským dohovorom o právnom postavení utečencov z roku 1951.
Jedným z hlavných sporných bodov medzi parlamentom a členskými štátmi bol princíp superbezpečných krajín. Štáty únie by mohli všetkým žiadateľom z týchto krajín automaticky zamietnuť žiadosť o azyl. Poslanci takéto ustanovenie odmietli, pretože je v rozpore s právom na individuálne posúdenie každej žiadosti.
Celkovo poslanci prijali k textu vyše sto pozmeňovacích návrhov. Vyslovili sa napríklad proti zadržiavaniu žiadateľov v uzavretých utečeneckých strediskách, ku ktorému by malo dochádzať iba vo výnimočných a odôvodnených prípadoch.
Keďže parlament má pri schvaľovaní tejto legislatívy iba poradnú úlohu, jeho pozmeňovacie návrhy nie sú pre Radu EÚ, teda členské štáty, záväzné. Vytvoria však na vlády únie istý tlak pri ich konečnom rozhodovaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:11