StoryEditor

EÚ je šokovaná a zhrozená výbuchmi v Londýne

07.07.2005, 14:50
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia Európskej únie sú šokovaní a zhrození sériou výbuchov, ktorá dnes otriasla Londýnom a útoky na metro a autobusovú dopravu pripisujú teroristom.
Podľa predsedu Európskeho parlamentu Josepa Borrella si výbuchy zrejme vyžiadali mnoho mŕtvych. Borrell dnes v Štrasburgu prerušil rokovanie pléna, aby oznámil poslancom správy z Londýna.
Všetci dnes stojíme pri britskom ľude a nikdy nedovolíme, aby zločiny terorizmu porazili hodnoty mieru a demokracie, povedal šéf europarlamentu. Poslanci si následne uctili obete minútou ticha.
Zhrozenie nad udalosťami v Londýne vyjadrila Európska komisia. Sme hlboko šokovaní a zhrození. Vyjadrujeme solidaritu s príbuznými obetí, povedala hovorkyňa Pia Ahrenkildeová-Hansenová. Predseda komisie José Manuel Barroso je podľa nej v Škótsku na summite G8 v stálom kontakte s britským premiérom Tonym Blairom.
Aj podľa komisára pre spravodlivosť a vnútro sú dnešné výbuchy v Londýne dielom teroristov. Ide o tragické potvrdenie toho, že terorizmus opäť raz zasiahol srdce Európy a krajinu, ktorá predsedá Európskej únii a G8, povedal Frattini novinárom v Ríme. Podľa neho je nevyhnutné okamžite aktivovať koordináciu medzi tajnými službami a policajnými silami a ponúknuť Británii pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:54