StoryEditor

Gazeta Wyborcza: Tuskovi pomohla volebná účast

11.10.2005, 16:00
Autor:
TASRTASR

onald Tusk mohol získať až dve percentá prevahy nad Lechom Kaczynským vďaka hlasom tzv. "nových" voličov teda tých, ktorí nehlasovali koncom septembra v parlamentných voľbách, ale prišli k urnám v nedeľu v prvom kole prezidentských volieb, píše dnešný poľský denník Gazeta Wyborcza.
Tí, ktorí v septembri volili niektorú z politických strán, vo všeobecnosti v prezidentských voľbách podporili väčšinou kandidáta tej istej strany. Čo však presne znamená výraz "vo všeobecnosti"? Najdisciplinovanejší a najrozhodnejší sa ukázal byť elektorát Občianskej platformy (PO) až 89 percent hlasov jej voličov dalo v nedeľu svoj hlas aj Donaldovi Tuskovi. Lechovi Kaczynskému z Práva a spravodlivosti (PiS) sa podarilo "pretiahnuť" necelých 5 percent voličov PO.
Tusk bol úspešnejší: Podarilo sa mu presvedčiť až 14 percent voličov PiS. Neočakávane Kaczynski získal len 79 percent hlasov "svojich" ľudí, dodáva Gazeta Wyborcza.
Najzaujímavejšie sú výsledky prezidentského hlasovania spomedzi tých, ktorí v parlamentných voľbách vôbec nehlasovali a takých ľudí je veľmi veľa, okolo troch miliónov. Najviac z nich si vybralo Tuska 42 percent, 24 percent volilo Kazcynského, Andrzeja Leppera (Sebaobrana) 17 percent a Mareka Borowského 11 percent. Znamená to, že o približne 10 percent vyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb v porovnaní s parlamentnými pomohla Tuskovi zvíťaziť nad Kaczynským. Tusk tak mohol získať nad rivalom aj o dve percentá hlasov viac, dodáva denník. Takýto výsledok samozrejme nie je zárukou, že ďalšie zvýšenie volebnej účasti v druhom kole prezidentských volieb by opäť poslúžilo Tuskovi, ale je to dosť pravdepodobné, uzatvára poľský denník Gazeta Wyborcza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:44