StoryEditor

Merkelová: Neprijatie euroústavy bude historickou chybou

14.12.2006, 13:00
Autor:
SITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyhlásila, že by bolo historickou chybou, keby sa krajiny Európskej únie pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) v roku 2009 nedohodli na európskej ústave: "Pokladala by som za historickú chybu, ak by sme neuspeli pri koncipovaní ústavnej zmluvy pred konaním budúcich volieb do EP." Merkelová to povedala vo svojom vystúpení v dolnej komore parlamentu, v ktorom predstavila priority nemeckého predsedníctva EÚ, ktoré sa začína 1. januára 2007. Kancelárka ďalej povedala, že ona a jej vláda budú počas šesťmesačného predsedníctva intenzívne pracovať na tom, aby euroústava, ktorá je postavená na všeobecných hodnotách, vstúpila do platnosti. Merkelová si uvedomuje, že do konca nemeckého predsedníctva sa tak nestane, no verí, že s podporou Nemecka sa ústavné rokovania obnovia. "Cieľom nášho predsedníctva je navrhnutie ´cestovnej mapy´ na prijatie ústavy v budúcnosti."
Cieľom ústavy bolo poskytnúť inštitucionálny rámec EÚ, ktorá sa 1. januára 2007 rozrastie po vstupe Bulharska a Rumunska na 27 členov. Ústava však utrpela vážnu ranu v roku 2005, keď ju v referende odmietli občania Francúzska a Holandska.
Angela Merkelová odcestuje v piatok popoludní na summit Európskej rady, na ktorom sa pravdepodobne účastníci dohodnú na zabrzdení procesu rozširovania únie, aby sa mohli "upraviť záležitosti súvisiace s ústavou".
Nemecko, ekonomicky najsilnejšia krajina EÚ, preberá 1. januára 2007 aj predsedníctvo skupiny najrozvinutejších krajín sveta G8.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:14