StoryEditor

Končí sa éra Tonyho Blaira

10.05.2007, 18:25
Autor:
SITASITA

Nová labouristická vláda bude vládnuť v záujme všetkých našich ľudí, celého národa... Ale dosť bolo rečí, je čas konať, s týmito slovami oslovil britský premiér Tony Blair dav zhromaždený pred úradom na Downing street 2. mája 1997, keď sa ujímal moci. O desať rokov neskôr sa rozhodol predčasne vzdať postu so slovami: "Urobil som to, čo som považoval za správne" a dodal: "Bol som premiérom tejto krajiny viac ako 10 rokov. Myslím si, že v tomto type zamestnania, v súčasnom svete, mi to stačí ... Niekedy jediným spôsobom ako zdolať príťažlivosť moci je zložiť ju."
Britský premiér tak vo štvrtok ukončil všetky špekulácie o svojej ďalšej budúcnosti na Downing street. Symbolicky sa to stalo na mieste, kde kariéru lídra labouristov pred trinástimi rokmi začal - v severoanglickom mestečku Sedgefield. Tu začal v roku 1994 svoju kampaň na post lídra labouristov, tu v roku 2007 oznámil, že 27. júna sa tohto postu vzdáva. Po tom, čo si labouristi zvolia jeho nástupcu, odstúpi aj z čela vlády, ktorej predsedal od roku 1997. Na margo začiatku vo funkcii povedal: "Rok 1997 bol chvíľou na nový začiatok; na zametenie všetkých nánosov minulosti. A očakávania boli také vysoké, pravdepodobne veľmi vysoké," povedal premiér vo štvrtok na obed stúpencom strany, ktorí sa v Sedgefielde zhromaždili, aby si vypočuli premiérov rezignačný prejav. "Táto krajina je požehnaným národom. Briti sú neobyčajní. Svet to vie, a v našich najvnútornejších myšlienkach to vieme aj my. Toto je najúžasnejší národ na svete. Bolo mi cťou mu slúžiť," povedal Blair za potlesku zhromaždených.
Ešte pred tým, ako sa Blair vydal na sever Anglicka, aby verejne oznámil svoju rezignáciu, stretol sa ráno s členmi svojej vlády. "Dnes máme zmiešané pocity. Je tu sklamanie a smútok, že po desiatich rokoch strácame premiéra," povedal John Burton, Blairov priateľ a politický agent. "Ale je tu aj radosť, šťastie a vďaka za to, čo dosiahol," dodal Burton. Bol to Blair, ktorý trikrát po sebe priviedol labouristov k volebnému víťazstvu. Bol predsedom vlády počas rozkvetu britskej ekonomiky, prispel k vytvoreniu vlády medzi severoírskymi katolíkmi a protestantmi, ale bol pri moci aj v čase invázie do Iraku. V posledných mesiacoch sa však Blairove myšlienky uberali najmä k lekciám, ktoré dostal počas dekády pri moci. "Keď som začal s politikou, chcel som každému vyhovieť," povedal Blair v decembri počas cesty po Blízkom východe a dodal: "Po čase som sa naučil, že každému vyhovieť nemožno, a zistíte, že to najlepšie, čo môžete urobiť je to, čo považujete za správne a každý si o tom môže urobiť vlastný úsudok."
Oznámením o rezignácii spustil Tony Blair boj o tento lukratívny post medzi členmi svojej strany. Očakáva sa, že Blairovým nástupcom v čele strany a následne aj vo funkcii predsedu vlády, sa 27. júna stane súčasný minister financií Gordon Brown. Ten na raňajšom stretnutí kabinetu vyzdvihol osobu Tonyho Blaira a vyjadril poklonu jeho "jedinečným úspechom a jedinečnému vodcovstvu, ktorým premiér obdaril svoju stranu, Britániu a svet". Teraz médiá špekulujú, kam povedú ďalšie Blairove kroky. Ten totiž nezvykol hovoriť o svojich plánoch do budúcnosti, a keď občasne poodhalil rúško tajomstva, jeho plány súviseli so zámerom zostať hráčom na medzinárodnom poli. Špekuluje sa tak o vysokých postoch v Európskej únii, či OSN. Možno sa vydá v šľapajach bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, ktorý založil vlastnú nadáciu, alebo zostane na voľnej nohe a bude sa venovať svojim srdcovým témam, ktoré súvisia s klimatickými zmenami, Afrikou, či Blízkym východom. Denník Daily Telegraph priniesol minulý týždeň správu, že Blair súhlasil so žiadosťou amerického prezidenta Georgea W. Busha, aby sa stal jeho vyslancom pre oživenie mierového procesu na Blízkom východe. Nech sa rozhodne vydať ktorýmkoľvek smerom, britský premiér bude zaneprázdnený a podľa všetkého zostane naďalej v centre svetového diania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:26