StoryEditor

Iracké a americké jednotky spustili v Iraku novú ofenzívu

23.11.2005, 13:45
Autor:
TASRTASR

Iracké a americké vojská spustili novú ofenzívu v meste Ramádí na západe Iraku, oznámila armáda USA. Ofenzíva nesie názov Operácia Asad (Levy) a zúčastňuje sa na nej približne 200 irackých a 250 amerických vojakov.
Operácia začala v utorok v oblasti Tammím v južnej časti Ramádí a nasleduje po operáciách Panteri a Medvede, ktoré obe prebehli v rozličných častiach Ramádí. Na ofenzívach sa zúčastňovala iracká armáda a koaličné jednotky čistiace jednotlivé sekcie mesta v snahe vykoreniť povstalcov a vytvoriť podmienky pre úspešný priebeh decembrových volieb.
"Teroristi operujúci v Ramádí sa naďalej usilujú ovplyvňovať miestne iracké obyvateľstvo prostredníctvom zabíjania a zastrašovacej taktiky. Teroristi napojení na sieť Abú Musába Zarkáwího v Ramádí sa zaprisahali, že zabránia miestnym obyvateľom zúčastniť sa na demokratickom procese a uplatniť si právo voliť," uvádza americké vojenské vyhlásenie.
Uplynulý víkend skončila operácia Oceľová opona na iracko-sýrskom pohraničí. Počas jej 17-dňového trvania americké jednotky zabili 139 extrémistov a ďalších 256 zajali. Operácia si súčasne vyžiadala život 10 irackých a 10 amerických vojakov, 57 príslušníkov irackej armády utrpelo zranenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:18