StoryEditor

EÚ by sa mala o dva roky znovu pokúsiť o ratifikáciu ústavy

16.08.2005, 09:34
Autor:
TASRTASR
Ako uviedol, členstvo Turecka z dlhodobej perspektívy nemožno vylúčiť, no myslí si, že vzhľadom na problémy Ankary a obmedzenú kapacitu EÚ týkajúcu sa prijímania nových členov musí existovať alternatíva ku kompletnému členstvu.

Európska únia by si mala nechať dva roky na premýšľanie, prečo francúzski a holandskí voliči odmietli ústavu Európskej únie a následne by mali urobiť nový pokus o jej ratifikáciu. Uviedol to dnes rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ak v týchto krajinách nastanú politické zmeny, tak by sa podľa jeho slov v roku 2007 mohla únia pokúsiť o opätovnú ratifikáciu.
Schüssel tvrdí, že ľudia sa obávajú rozširovania EÚ o Turecko, Ukrajinu a ďalšie krajiny. Rakúsky kancelár pritom zopakoval svoj skepticizmus v súvislosti so vstupom Turecka. Ako uviedol, členstvo Turecka z dlhodobej perspektívy nemožno vylúčiť, no myslí si, že vzhľadom na problémy Ankary a obmedzenú kapacitu EÚ týkajúcu sa prijímania nových členov musí existovať alternatíva ku kompletnému členstvu.
Rozhovory s Ankarou by sa mali začať v októbri, pričom analytici predpokladajú, že potrvajú desať rokov.
1 mon pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:08