StoryEditor

RUSKO: Moskva je spokojná s revidovanou rezolúciou o Iráne

11.12.2006, 14:07
Autor:
SITASITA

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok privítal návrh rezolúcie Organizácie Spojených národov o iránskom jadrovom programe, do ktorého boli zapracované ruské pripomienky. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti. "Návrh rezolúcie sa líši od pôvodnej verzie a obsahuje ruské zmeny, ktoré počítajú s vyvíjaním nátlaku na Irán, aby ostal pri rokovacom stole," vyhlásil Lavrov.
Dvaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, Francúzsko a Británia, v piatok predstavili revidovaný návrh rezolúcie zmierňujúci sankcie voči Iránu, ktoré chce medzinárodné spoločenstvo uvaliť na krajinu za jej neochotu vzdať sa svojho jadrového programu. Cieľom francúzsko-britského návrhu bolo získať podporu Ruska a Číny, dvoch ďalších stálych členov BR OSN, ktorí kritizovali pôvodný návrh rezolúcie. Lavrov dnes uviedol, že nový návrh obsahuje ruské pripomienky, pričom nebude mať vplyv na plán výstavby jadrovej elektrárne v Bušéhri. "Súčasná rezolúcia nemá na Bušéhr žiadny vplyv," vyhlásil Lavrov pre tlačovú agentúru Interfax.
Nový návrh predpokladá zákaz dodávania materiálov a technológií, ktoré môžu prispieť k vývoju iránskeho jadrového a raketového programu. Návrh konkrétne predkladá zoznam zakázaných zariadení, pričom európske mocnosti z textu vynechali zmienku o Bušéhri, ktorá bude prvou iránskou jadrovou elektrárňou. Návrh ponecháva široký rámec sankcií a obmedzuje technickú pomoc zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a vyzýva tiež krajiny, aby bránili iránskym študentom v štúdii jadrových odvetví.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:07