StoryEditor

Desiatky kazašských detí sa nakazili HIV od jedného darcu krvi

21.11.2006, 15:40
Autor:
SITASITA

Deti, ktoré sa nakazili vírusom HIV na juhu Kazachstanu pre nedbanlivosť lekára, boli pravdepodobne infikované od jedného neznámeho darcu krvi. Informoval o tom v utorok prokurátor. Torechan Adai, ktorý vedie vyšetrovanie, povedal, že molekulárne testy krvi pacientov, ktoré uskutočnili americkí a kazašskí experti, poukázali na jeden zdroj nákazy. Adai povedal: "Údaje získané vyšetrovaním... (ukazujú), že primárnym zdrojom nákazy detí v južnom Kazachstane bol jeden darca krvi".
V celom Kazachstane malo pozitívny výsledok testu na HIV 80 detí, ktoré dostali transfúziu netestovanej krvi, alebo dostali injekcie kontaminovanými ihlami. Veľký počet detí a osem matiek sa nakazilo v nemocnici v meste Šymkent, asi 1600 kilometrov južne od hlavného mesta Astana. Sedem detí už zomrelo na ochorenia spojené s AIDS. Úrady pokračujú v testovaní tisícov rodičiek a detí, ktoré mohli prísť do kontaktu s vírusom HIV, zatiaľ čo inšpekcie v krajine odhaľujú početné prípady nekompetentnosti a korupcie medzi lekármi a zdravotnými sestrami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:00