StoryEditor

Irán podľa prezidenta čoskoro ponúkne EÚ nové návrhy

25.08.2005, 09:36
Autor:
TASRTASR

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínidžád dnes uviedol, že jeho krajina čoskoro predloží nové návrhy pre rokovania s krajinami Európskej únie o svojom kontroverznom jadrovom programe.
Ahmadínidžád dal pokyn Najvyššej rade pre národnú bezpečnosť, najvyššiemu iránskemu orgánu rozhodujúcemu o bezpečnostných otázkach, aby pripravila nový súbor návrhov týkajúcich sa programu obohacovania uránu.
Jeho vyjadrenia naznačujú, že chce začať nový dialóg v nádeji na presvedčenie európskej strany, aby uznala právo Iránu na výrobu jadrového paliva. Krajiny EÚ sa snažili Teherán primať k tomu, aby sa ho vzdal výmenou za ekonomické stimuly, ktoré Irán nedávno odmietol.
Irán tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierový zámer výroby elektrickej energie. USA obviňujú Teherán z tajného vývoja nukleárnych zbraní.
Teherán vlani v dohode s Francúzskom, Nemeckom a Britániou prisľúbil, že počas rozhovorov s nimi pozastaví aktivity súvisiace s palivovým cyklom. Tento mesiac však obnovil prvú fázu cyklu, ktorou je konverzia uránovej rudy na plyn používaný pri následnom obohacovaní.
Francúzsky minister zahraničných vecí Philippe Douste-Blazy dnes povedal, že EÚ stále pokladá za možné viesť rokovania s Iránom aj po tom, ako po posledných krokoch Teheránu zrušila stretnutie plánované na 31. august.
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok po testoch dospela k záveru, že stopy vysoko obohateného uránu nájdené na častiach centrifúg v dvoch iránskych objektoch pochádzali z dovezeného zariadenia, nie obohacovacích aktivít Iránu.
Zistenie podporuje tvrdenia Teheránu, že materiál sa dostal do krajiny spolu s dielmi centrifúg dodanými Pakistanom. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí uviedol, že USA sú aj po týchto zisteniach naďalej znepokojené iránskym jadrovým programom.
Nález stôp vysoko obohateného uránu v roku 2003 označili Spojené štáty za dôkaz, že Irán experimentoval s výrobou vysoko obohateného uránu, používaného len v zbraniach.
2 1 gon juh

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:40