StoryEditor

Rusko nesúhlasí so žiadnym ultimátom pre Irán

22.03.2006, 10:11

Rusko stále nesúhlasí, aby Irán dostal pre jeho jadrové aktivity ultimátum, ktoré zahŕňa sankcie. V Pekingu to v stredu vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Moskva je proti návrhu spoločného stanoviska Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) k iránskemu nukleárnemu programu, ktorý Rusko pokladá za nátlak na Irán. "Je to vlastne skôr ultimátum. Návrh obsahuje formulácie, ktoré prakticky pripravujú pôdu na zavedenie sankcií voči Iránu. Je preto nepravdepodobné, že tento návrh podporíme," povedal Lavrov novinárom počas návštevy Pekingu, na ktorej sprevádza prezidenta Vladimira Putina.
BR OSN v utorok prerušila rokovanie o spornom jadrovom programe Iránu a dala tak Francúzsku a Británii možnosť vytvoriť nový textový materiál, v ktorom budú zahrnuté námietky Ruska. Veľká Británia údajne prišla na utorkové rokovanie s návrhom na obnovenie rokovaní s Teheránom. Briti chceli týmto návrhom získať na stranu Západu Rusko a Čínu, krajiny, ktoré váhajú s podporou uvalenia sankcií na Irán. Teherán by tak dostal ešte jednu šancu dohodnúť sa s medzinárodným spoločenstvom.
Rusko však naďalej trvá na stanovisku, že iránska otázka sa má riešiť v rámci Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). "Odobratie iránskeho problému MAAE a jeho predloženie BR OSN nie je správne, pretože len inšpektori MAAE môžu poskytnúť profesionálne hodnotenie," tvrdí Lavrov. Čína, ktorá je ako Rusko stálym členom BR OSN s právom veta, podľa Lavrova zastáva rovnaký názor. "Máme skoro rovnaký názor na prakticky všetky akútne medzinárodné problémy. Máme spoločnú filozofiu riešiť problémy multilaterálnym spôsobom," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.
Irán tvrdí, že jadrový program vrátane obohacovania uránu nezastaví, medzinárodné spoločenstvo zas trvá na tom, že ho bezpodmienečne musí zastaviť. Situáciu nevyriešila ani ponuka Ruska, aby sa iránsky urán obohacoval na jeho území pod dohľadom iránskych aj ruských odborníkov. Irán spočiatku tvrdil, že s týmto návrhom bude súhlasiť, nakoniec ho však zamietol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:25