StoryEditor

Wilma si už vyžiadala obete a evakuáciu tisícov ľudí v Strednej Amerike

20.10.2005, 09:27
Autor:
TASRTASR

Hurikán Wilma, najsilnejší dosiaľ zaznamenaný v Atlantiku, bičoval dnes pobrežia Strednej Ameriky a karibských ostrovov pri pomalom presune k mexickému letovisku Cancún a Floride. Jeho vyčíňaniu už pripísali 12 obetí na životoch.
Intenzívne dažde na okraji Wilmy si vynútili evakuáciu ľudí v Hondurase, na Kube, Jamajke a Haiti. Krajiny v regióne sa pripravovali na najhoršie v čase, keď sa veľká časť Strednej Ameriky a južného Mexika stále spamätáva z hurikánu Stan, ktorý si vyžiadal vyše 1500 obetí.
Poludní miestneho času vietor v mohutnom hurikáne najvyššej piatej kategórie oslabil z predošlých 282 na 260 kilometrov za hodinu. Jeho centrum sa nachádzalo 480 kilometrov juhovýchodne od mexického ostrova Cozumel.
Wilma by mala pri súčasnom kurze v piatok prejsť prielivom medzi Mexikom a Kubou, možno len niekoľko kilometrov od Cancúnu a Cozumelu. Na letisku v Cancúne sa dnes ľudia snažili zohnať letenky domov alebo do iných destinácií.
Hudobná televízia MTV oznámila, že odovzdávanie cien za najlepšie latinskoamerické videoklipy odložila kvôli hurikánu na neskorší neupresnený termín. Video Music Awards Latin America 2005 sa mali pôvodne konať vo štvrtok v prímorskom parku južne od Cancúnu, ešte v utorok televízia podujatie preložila na dnes.
Na Haiti dažde spojené s Wilmou spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, ktoré si od pondelka vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a vyhnali z domova najmenej 2000 rodín. Ďalšiu obeť zaznamenali na Jamajke, kde sa muž utopil v rozvodnenej rieke. V krajine, podobne ako na západe Kuby a Kajmanských ostrovoch, zatvorili takmer všetky školy.
Americká Národné hurikánové centrum v Miami varovalo, že Wilma je "závažnou hrozbou" pre Floridu, kam by mala doraziť cez víkend, hoci ju pred dosiahnutím tamojšej pevniny zrejme oslabia vyššie položené vetry v Mexickom zálive. Úrady už nariadili odchod návštevníkov z oblasti Florida Keys a niektorí obyvatelia sa začali zásobovať vodou, potravinami a ďalšími potrebami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:52