StoryEditor

Basajev sa prihlásil k útoku militantov na mesto Naľčik

17.10.2005, 13:22
Autor:
TASRTASR

Najhľadanejší muž Ruska Šamiľ Basajev sa dnes prostredníctvom internetu prihlásil k minulotýždňovému útoku povstalcov na juhoruské mesto Naľčik, pri ktorom zahynuli desiatky civilistov a policajtov.
Militanti vo štvrtok minulý týždeň prepadli policajné a iné strategické budovy v hlavnom meste Kabardsko-balkarskej republiky. Pri následných prestrelkách s príslušníkmi bezpečnostných síl bolo zabitých viac ako 70 útočníkov. O život prišlo aj 24 policajtov a 12 civilistov.
"Operáciu viedol emir kabardsko-balkarského sektora Kaukazského frontu, Sajfullah. Ja som mal na starosti všeobecnú kontrolu nad operáciou," napísal Basajev v e-maili na internetovú stránku www.kavkazcenter.com. Ako ďalej uviedol, na prepade sa zúčastnilo 217 bojovníkov a v prestrelkách s policajtmi ich podľa neho zahynulo 41.
Basajev, najhľadanejší zločinec Ruska, stál aj za minuloročným prepadom školy v Beslane, kde pri rukojemníckej dráme zahynulo 330 ľudí - z toho polovicu tvorili deti. Objavili sa správy o tom, že medzi militantmi zabitými v Naľčiku bol aj samotný Basajev.
Líder čečenských separatistov Abdul Chálim Sadulajev vymenoval v auguste Basajeva za svojho zástupcu, čo je znakom rastúcej radikalizácie povstalcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:18