StoryEditor

USA: V utorok deň smútku za exprezidenta Forda

29.12.2006, 08:55
Autor:
SITASITA

Americký prezident George W. Bush vyhlásil na utorok deň národného smútku za Geralda Forda, ktorý bol 38. prezidentom Spojených štátov a 26. decembra vo veku 93 rokov zomrel. "Vyzývam americký ľud, aby sa v tento deň zhromaždil na miestach bohoslužieb a vzdal poctu pamiatke prezidenta Forda," povedal Bush vo vyhlásení, ktoré zverejnil vo štvrtok. Bush tiež na znak úcty k Fordovi nariadil, aby boli v tento deň uzatvorené federálne budovy a vládne agentúry, ktoré nesúvisia s národnou bezpečnosťou alebo obranou alebo nie sú nevyhnutné pri službách verejnosti.
Štátny pohreb bývalého amerického prezidenta Forda sa bude konať v sobotu vo Washingtone. Oficiálna ceremónia sa uskutoční v Rotunde Kapitolu (sídla Kongresu) po piatkovom smútočnom obrade pre rodinu bývalého prezidenta v Kalifornii. Rakva s pozostatkami bývalého prezidenta bude následne dva dni vystavená v Rotunde a prístupná verejnosti. V priestoroch Senátu bude následne uložená až do 2. januára. Fordove pozostatky potom presunú do Národnej katedrály, kde sa uskutoční smútočný obrad, a neskôr budú prevezené do Múzea Geralda Forda v meste Grand Rapids v štáte Michigan. Ford bol prezidentom USA v rokoch 1974 až 1977. Ako jediný nebol do funkcie zvolený občanmi, ale vymenovaný bol na základe 25. dodatku americkej ústavy po tom, čo po afére Watergate rezignoval jeho predchodca Richard Nixon. V prezidentských voľbách v roku 1976 ho porazil kandidát Demokratickej strany Jimmy Carter.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:42