StoryEditor

V Česku pracuje oficiálne 178 000 cudzincov

17.02.2006, 10:29
Autor:
TASRTASR

Súčasťou českej ekonomiky sa už trvalo stali vietnamské tržnice, čínske jedálne a ukrajinskí stavební robotníci. V Českej republike pracuje oficiálne 178 000 cudzincov, z toho 38 % podniká so živnostenských oprávnením, ostatní pôsobia ako zamestnanci. Vyplýva to z údajov Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Medzi držiteľmi živnostenských oprávnení dominujú Vietnamci a Ukrajinci (99 % Vietnamcov, ktorí tu pracujú, sú podnikatelia). Medzi cudzincami, ktorí majú záujem pracovať v ČR v rôznych, najčastejšie robotníckych profesiách, prevládajú občania Slovenska a východnej Európy.
Záujemcov o prácu v ČR medzi občanmi pôvodných členských krajín EÚ je málo. Najviac tu pracuje Nemcov (takmer 6 000), avšak často ako manažéri zahraničných firiem.
Špecifickou skupinou v českých podnikoch sú pracovníci zo Slovenska, ktorí v bežnej praxi nie sú v ČR vnímaní ako cudzinci, aj keď sú v počte pracujúcich cudzincov pochopiteľne logicky registrovaní.
Z celkového počtu ekonomicky aktívnych cudzincov je 28 % žien. Najviac zamestnaných cudziniek pochádza zo SR a Poľska. Najviac žien - podnikateliek pochádza z Vietnamu.
Vek cudzincov pôsobiacich v českej ekonomike sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 25 až 39 rokov, nasleduje skupina vo veku 40 až 54 rokov. Cudzinci nájdu uplatnenie predovšetkým v 4 hlavných činnostiach. Najviac ich pôsobí v obchode, spracovateľskom priemysle a stavebníctve, zvyšok v oblasti nehnuteľností a prenájme.
Najväčší počet ekonomicky aktívnych cudzincov je v Prahe a v Stredočeskom kraji, za nimi nasledujú kraje Jihomoravský a Moravskoslezský. Najmenej cudzincov pôsobí na Olomoucku, Pardubicku a na Zlínsku. Informoval o tom český denník Právo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:26