StoryEditor

ČR ukončila rokovania s automobilkou Hyundai

17.02.2006, 11:17
Autor:
TASRTASR

Česká republika ukončila rokovania s juhokórejskou automobilkou Hyundai o investícii vo výške 1 miliardy EUR, v prepočte vyše 37 miliárd SKK, a očakáva, že čoskoro sa podpíše dohoda. Informovalo o tom dnes české ministerstvo priemyslu a obchodu.
Minister priemyslu ČR Milan Urban na štvrtkových rokovaniach prezentoval najnovšie návrhy podpredsedovi predstavenstva Hyundai Motor Group Kim Dong-jinovi. Obaja súhlasili s tým, že finalizácia dohody sa uskutoční pred medzinárodnou automobilovou výstavou v Ženeve, ktorá sa uskutoční začiatkom marca. "Predpokladám, že sa znova uvidíme na ceremónii podpisu zmluvy," vyjadril sa Urban. Český minister sa v januári nechal počuť, že dohoda o investíciách sa dosiahne do konca februára.
Správy o rokovaniach o európskom montážnom závode automobilky Hyundai pozorne sledujú obchodníci na finančných trhoch a analytici. Rozhodnutie o umiestnení fabriky totiž podľa očakávania posilní export a hospodársky rast krajiny a pomôže národnej mene.
Hyundai zverejnil, že môže investovať až 1 miliardu EUR do vybudovania novej fabriky v ČR, ktorá by od roku 2008 produkovala ročne 300 000 automobilov. Urban dodal, že táto investícia by podporila rast českej ekonomiky ročne o 1,1 až 1,2 %.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 37,368 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:05