StoryEditor

Záujem Slovákov šetriť energiami citeľne silnie

25.11.2005, 12:11
Autor:
TASRTASR
S rastúcimi cenami energií sa ľudia čoraz viac zaujímajú o to, akým spôsobom môžu ušetriť. Dôkazom je zhruba dvojnásobný záujem o projekt bezplatného energetického poradenstva, ktorého odborným garantom je Energetické centrum Bratislava, v porovnaní s uplynulým rokom.

S rastúcimi cenami energií sa ľudia čoraz viac zaujímajú o to, akým spôsobom môžu ušetriť. Dôkazom je zhruba dvojnásobný záujem o projekt bezplatného energetického poradenstva, ktorého odborným garantom je Energetické centrum Bratislava (ECB), v porovnaní s uplynulým rokom.
Ako ďalej na dnešnej tlačovej konferencii uviedla koordinátorka projektu Monika Sulíková z ECB, okrem narastajúcich cien energií v SR ľudí núti hľadať možnosti šetrenia aj tlak zo strany Európskej únie (EÚ). "Čo je zaujímavé, ľudia sa začínajú zaujímať o obnoviteľné zdroje energie. Vedia už, čo sú to solárne kolektory, tepelné čerpadlá. Minimálne o tom počuli, chodia sa pýtať, hľadajú alternatívy," konštatovala Sulíková.
Tlak zo strany EÚ vyvíja podľa nej napríklad smernica o energetickej hospodárnosti budov, ktorú SR už implementovala do zákona. Ten by mal začať platiť od budúceho roka. Hlavnou motiváciou pre domácnosti v rámci neho bude možnosť zhodnotiť efektívnosť budovy, ktorú zohľadní energetický certifikát. "Pokiaľ budú mať ľudia energeticky efektívnejšiu budovu, budú ju môcť predať alebo prenajať výhodnejšie," poznamenala Sulíková.
Projekt ECB zameraný na bezplatné energetické poradenstvo funguje na celoslovenskej úrovni od marca 2004. Za 11 mesiacov tohto roka sa na poradcov vo všetkých krajských mestách SR obrátilo 1 095 ľudí. Najčastejšími témami poradenstva sú zatepľovanie, vykurovanie, teplá úžitková voda, obnoviteľné zdroje energie, elektrospotrebiče a výmena okien.
Veľmi pozitívne vníma výsledky projektu, hlavne čo sa týka návštevnosti zo strany verejnosti, Robert Kňažek zo spoločnosti Západoslovenská energetika, a. s., (ZSE), ktorá je jeho partnerom od apríla tohto roka a vyčlenila naň zhruba 4 milióny Sk. "Po pozitívnych skúsenostiach vidíme možnosť ďalšej spolupráce v priebehu nasledujúceho roka," naznačil Kňažek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 05:40