StoryEditor

NBS: Riziká rastu inflácie pretrvávajú

30.05.2006, 17:34
Autor:
TASRTASR
Banková rada NBS dnes pomerom hlasov 5 ku 3 zvýšila kľúčové úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu. Rada konštatovala, že v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pretrvávajú identifikované riziká v smere rastu inflácie, pričom niektoré sa zosilňujú.

Banková rada (BR) NBS dnes pomerom hlasov 5 ku 3 zvýšila kľúčové úrokové sadzby o 0,5 percentuálneho bodu.
BR NBS konštatovala, že v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pretrvávajú identifikované riziká v smere rastu inflácie, pričom niektoré sa zosilňujú. Stále sa zvyšujúce ceny ropy pôsobia proinflačne nielen priamo na ceny pohonných látok, ale môžu sa prejaviť aj v ďalšom raste regulovaných cien s dodatočnými následnými sekundárnymi efektmi. Na základe odvetvových štatistík, ako aj rýchleho odhadu HDP za prvý štvrťrok 2006 je zrejmé, že pokračuje rast produkcie a tržieb takmer vo všetkých odvetviach s priaznivým dosahom na ziskovosť nefinančných inštitúcií. Tým sa môžu vytvoriť podmienky pre rýchlejší rast miezd a vznik inflačných tlakov. Toto riziko zdôrazňujú aj revidované údaje o raste hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2005. Tempo celkového hospodárskeho rastu sa síce výrazne nezmenilo, spotrebný dopyt bol však dynamickejší, čo môže signalizovať rast dopytových tlakov. "Z diskusie BR NBS vyplynulo, že s ohľadom na stanovené inflačné ciele na jednej strane a existujúce asymetrické riziká v smere zvyšovania inflácie na strane druhej považuje BR NBS za nevyhnutné ďalšie sprísnenie menovej politiky. Preto BR NBS rozhodla o zvýšení určenej výšky úrokových sadzieb o 0,5 percentuálneho bodu," konštatoval na tlačovej konferencii guvernér NBS Ivan Šramko.
BR NBS brala pri rozhodovaní do úvahy aj skutočnosť, že z jednotlivých zložiek inflácie rástli ceny služieb aj tovarov, kde sa prejavilo zvýšenie cien potravín, ako aj ďalší rast niektorých regulovaných cien. Cenový vývoj meraný harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien bol v apríli v súlade s očakávaniami NBS. V rámci krátkodobej predikcie sa však opäť zvýšilo riziko ďalšieho rastu cien ropy. K cenovému rastu by rovnako mohli prispieť vyššie regulované ceny v zdravotníctve, ako aj rast cien potravín.
Šramko zdôraznil, že sa zvýšil rast konečnej spotreby domácností, ktorý predstihol dynamiku celkového HDP. V porovnaní s predpokladmi NBS dosiahol HDP mierne pomalší rast. Dynamický rast ekonomiky má podľa BR NBS tendencie pretrvávať aj v nasledujúcom období. "V takomto prostredí je možné očakávať formovanie pozitívnych očakávaní budúceho ekonomického vývoja s dopadom na rýchlejší rast miezd. Ak tento nebude zodpovedať vývoju produktivity práce môže to vytvárať nepriaznivé dopady na cenový vývoj," konštatoval Šramko.
Zo záverov diskusie BR NBS k aktuálnemu makroekonomickému vývoju vyplynulo, že na jednej strane vývoj cien aj reálnej ekonomiky je v súlade s očakávaniami NBS prezentovanými v poslednej strednodobej predikcii a pokračuje v doterajších základných vývojových líniách. Na strane druhej však pretrvávajú a zvýrazňujú sa mnohé identifikované riziká, či už nákladového alebo dopytového charakteru. Ekonomický rast, ktorého štruktúra signalizuje silnejšie formovanie domáceho dopytu, vytvára prostredie, kde je sprísnenie menových podmienok cez úrokové sadzby potrebné pre elimináciu identifikovaných rizík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:10