StoryEditor

Podľa Mikloša vláda zhorší fungovanie zdravotníctva

20.11.2006, 15:55
Autor:
SITASITA
Zámer vlády zmeniť dve zdravotné poisťovne vo vlastníctve štátu na verejnoprávne inštitúcie a umožniť im čerpať finančnú výpomoc zo strany štátu, považuje podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš za veľmi zlé riešenie.

Zámer vlády zmeniť dve zdravotné poisťovne vo vlastníctve štátu na verejnoprávne inštitúcie a umožniť im čerpať finančnú výpomoc zo strany štátu, považuje podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš za veľmi zlé riešenie. "Povedie to k nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami a k rádovému nárastu dlhov v zdravotníctve," vyhlásil na utorňajšom brífingu Mikloš.
Ako exminister financií upozornil, takýto krok je aj v rozpore s programovým vyhlásením vlády. "V programovom vyhlásení sa vláda zaväzuje zabezpečiť rovnoprávne postavenie zdravotných poisťovní, aby sa zabránilo nehospodárnemu vynakladaniu finančných prostriedkov," uviedol Mikloš. Spolu so zámerom povinného poistenia štátnych poistencov a s opätovným zavedením ich tripartitného riadenia povedú tieto kroky k omnoho horšiemu fungovaniu poisťovní.
Mikloš pripomenul, že v minulých rokoch štát vynaložil desiatky miliárd korún na oddlženie zdravotníctva, no ak vláda zavedie avizované zmeny, povedú len k narastaniu dlhov v zdravotníctve a v konečnom dôsledku k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti a samotného zdravotníctva. Podľa Mikloša spolu s ochranou pred exekúciami štátnych zdravotníckych zariadení a ďalšími zmenami sa vláda vracia niekoľko rokov naspäť, kedy zdravotníctvo každý rok prehlbovalo svoj dlh.
Podľa podpredsedu SDKÚ-DS si vláda zrejme neuvedomuje riziká, ktoré plynú z pripravovaných krokov. Ako dodal, vláda zvýšila odvody za svojich poistencov o jeden percentuálny bod, čo by ročne malo byť o 6 mld. Sk viac. Zároveň však v rozpočte vyčlenila iba 2 mld. Sk, teda tretinu z požadovaného objemu. "Vláda poverila ministra zdravotníctva hľadať finančné rezervy vnútri systému, ale sama prijíma kroky, ktoré nepovedú k vyššej efektívnosti a zvýšeniu zdrojov, ale naopak, k ešte väčšiemu plytvaniu peňazí," komentoval Mikloš. Ako dodal, považuje to za nedostatok kompetentnosti vlády.

01 - Modified: 2003-04-14 06:59:46 - Feat.: 0 - Title: Zoltán Demján: "Neľutujem jedinú sekundu v horách"
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:40