StoryEditor

Qualcomm podal žalobu na Nokiu pre porušenie patentov v Británii

24.05.2006, 16:59
Autor:
TASRTASR

Americká technologická spoločnosť Qualcomm podala žalobu na fínsky koncern Nokia. Firma obviňuje Nokiu z porušenia dvoch patentov Qualcommu v Británii.
Žaloba, ktorá sa týka vysokorýchlostných bezdrôtových technológií populárnych v Európe, rozširuje právnu bitku o patenty, ktorú Qualcomm začal v novembri v USA. Qualcomm, ktorý predáva čipy do mobilných telefónov a technologické licencie, požaduje v Británii súdny zákaz proti Nokii rovnako ako odškodné. Týka sa to telefónov Nokie, ktoré využívajú patentovanú technológiu, ktorá je už predaná. Spor sa týka GSM, GPRS a EDGE produktov.
Tento spor medzi oboma spoločnosťami nie je prvý. Nokia je jednou z firiem, ktoré sa u európskych regulačných úradov sťažovali na obchodné praktiky Qualcommu. Qualcomm a Nokia tiež v súčasnosti rokujú o obnovení niekdajšej dohody, podľa ktorej si spoločnosti vymieňali technologické licencie.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:56