StoryEditor

Na účte pribudli milióny

04.12.2008, 23:00
Dvomiliardová hrozba pre štát v kauze Tipos sa včera podľa všetkého ešte rozrástla o ďalšiu závratnú sumu. Práve včera totiž vypršala lehota, v ktorej mal štát zaplatiť cyperskej spoločnosti Lemikon Limited dve miliardy korún za prehratý súd.

Hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál HN potvrdil, že štátna akciovka Tipos včera druhú zmluvnú splátku vo výške jeden a pol miliardy korún Lemikonu nezaplatil. Argumentujú mimoriadnym dovolaním generálneho prokurátora, ktoré podá na Najvyšší súd. "Súčasťou podnetu ministra na Generálnu prokuratúru bolo kvalifikované odôvodnenie, ktoré vychádza z odvolania, o ktorom pojednával senát Najvyššieho súdu," povedal Šmál.
Najvyšší súd sa bude musieť vecou ešte raz zaoberať. Avšak nezaplatením dohodnutej sumy v prípade neúspechu dovolania generálneho prokurátora bude s veľkou pravdepodobnosťou platiť Slovensko pokutu za omeškanie splátky. V dohode o urovnaní a prevode know-how Tiposu s Lemikonom stojí, že ak Tipos poruší dohodu tak, že nesplní svoje povinnosti, zaplatí zmluvnú pokutu za každé jednotlivé porušenie vo výške 400 miliónov korún. Reakciu Lemikonu sa nám získať nepodarilo.
Ministerstvo ani Tipos sa už na základe predošlých krokov vlády, parlamentom schválenej novely Občianskeho súdneho poriadku a dovolania generálneho prokurátora nesnaží komunikovať s Lemikonom. "Spoločnosť Tipos nerokovala s druhou stranou," skonštatoval Šmál. O ďalších 400 miliónov možno narastie pokuta aj kvôli zmene Občianskeho súdneho poriadku, ktorá dala šéfovi prokuratúry možnosť opäť napadnúť vec na súde.
"Medzi možnými porušeniami dohody je totiž zakomponovaný aj prípad, ak štát zmení legislatívu," upozornil poslanec KDH Július Brocka. Lemikon odkúpil pohľadávku českej Športky voči Tiposu. Za Lemikonom podľa medializovaných informácií stojí český podnikateľ Radovan Vítek, aj keď jeho právnik poprel, že spoločnosť vlastní. Český novinár Miroslav Motejlek, ktorý sa ako jeden z prvých začal zaoberať kauzou Tipos verzus Lemikon si myslí, že Vítek nakoniec tak či tak bude chcieť viac peňazí. Podľa Motejlka už na začiatku nebol podnikateľ spokojný s uzmierovacou sumou dve miliardy korún. "Trochu ho nakoniec uchlácholil moment, keď to jeho právnik dohodol ako splátku na koniec novembra." To sa ale nestalo, Slovensko nezaplatilo celú sumu, len takmer 500 miliónov korún.

01 - Modified: 2003-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odmeňte tých, ktorí sa v práci "nepretrhnú"
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 13:31