StoryEditor

Fico zachraňuje prácu. Priškrtí štát

Štát si utiahne opasok, stovky miliónov eur majú podporiť zamestnanosť, keďže každý deň prichádzajú o prácu stovky Slovákov.

Kríza totiž znižuje dopyt a podniky, ktoré nemajú pre koho vyrábať, ohlasujú pravidelne hromadné prepúšťanie. Iba na ilustráciu, Slovglass Poltár včera oznámil, že sa musí zbaviť 500 zamestnancov.

Zmeny v Zákonníku práce
Vládny kabinet Roberta Fica včera rozhodol, že na spotrebe štátu ušetrí 332 miliónov eur (desať miliárd eur). Použije ich na podporu rastu a udržanie pracovných miest. Ako to chce urobiť, prezradí až dnes, po prvom rokovaní novozriadenej Rady pre hospodársku krízu. "Je nutné vybrať práve tie, ktoré sa tomuto orgánu budú zdať najefektívnejšie,“ povedal po rokovaní vlády minister financií Ján Počiatek. Premiér Robert Fico spomenul zatiaľ len príspevky pre zamestnávateľov a možné zmeny v Zákonníku práce.

Zlé správy z Davosu
Šetriť by malo každé ministerstvo, viac však vláda nepovedala. Nedotknuté ostanú len sociálne programy. Koaliční poslanci o krátení nevedeli. "Zrejme je to vec exekutívy,“ zhodnotil Jozef Halecký za ĽS-HZDS. Podobne ako Rafael Rafaj z SNS však uznáva, že v čase krízy musí byť každý pripravený na určitú obetu.

Komentár HN
Boj s krízou ako drahé gesto

Vláda sa rozhodla vyčleniť 332 miliónov eur na boj s krízou z už existujúceho štátneho rozpočtu.

O škrtoch v rozpočte chcela v parlamente hovoriť aj opozícia. Splácanie vyššieho zadlženia krajiny by totiž zaťažilo ekonomiku v čase jej oživovania po kríze. Poslanec Ivan Mikloš za SDKÚ-DS preto ambíciu vlády na úspory víta. Už teraz však hovorí o tom, že to nebude stačiť. Ekonomika bude tento rok rásť pomalšie, než kalkuluje vláda. Pri ďalšom prepočítaní jej tak zrejme budú chýbať ďalšie stovky miliónov eur na príjmoch z daní či odvodov.

Lepšie správy neprinieslo ani včerajšie stretnutie ekonomických elít v Davose. Juhoafrický minister financií Trevor Manuel dokonca očakáva, že kríza potrvá viac ako tri roky.

Kríza valcuje pracovný trh
Len včera oznámili nové prepúšťanie viaceré firmy. Okrem Slovglassu v Poltári, prepustí 165 ľudí výrobca káblových zväzkov Yazaki Wiring v Michalovciach. Ohlásené sú prepúšťania v strojárskom priemysle, medzi dodávateľmi automobiliek i v potravinárstve. Rekordnú nezamestnanosť na úrovni 26,8 percenta na konci decembra dosiahol okres Rimavská Sobota.

Prečítajte si aj:
Vláda si naordinovala liek na krízu. Šetriť

Vláda pre svetovú hospodársku krízu priškrtí rozpočty ministerstiev a úradov. Na nákupe tovarov a služieb by mali tento rok ušetriť 332 miliónov eur, asi desať miliárd korún. Krátenie sa nedotkne sociálnych programov. Nasporené peniaze majú zaplatiť opatrenia na udržanie zamestnanosti a hospodárskeho rastu. Koaliční poslanci o krátení nevedeli, no uznávajú, že je potrebné. Za úsporu pochválila vládu aj opozícia. No podobne ako analytici si myslí, že to nebude stačiť.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blair sa bráni obvineniam 02 - Modified: 2003-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Môžu založiť akcie Slovalca
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:41