StoryEditor

Fico dá Slovákom zľavu na auto

16.02.2009, 23:00
Kúpa nového auta by mohla onedlho vyjsť až o 19 percent lacnejšie. Vláda chce totiž tento tovar oslobodiť od dane z pridanej hodnoty, čo by malo podľa nej opätovne naštartovať priemyselnú produkciu.

Po včerajšom rokovaní Rady pre hospodársku krízu to povedal premiér Robert Fico. Detaily ešte nie sú známe, ako ani to, či sa úľava na dani bude týkať iba áut vyrobených doma alebo nie. Ak by však platila, bolo by do podľa predstaviteľov automobiliek diskriminujúce voči zahraničným firmám. Takmer isté však je, že sa podpora štátu bude týkať iba lacnejších vozidiel.

Komentár HN
Kde na to vziať?

Vláda ide rozširovať okruh živnostníkov, ktorým chce pomôcť v čase globálnej krízy. Uvažuje tiež o podpore odbytu áut. Jej postoj sa s postupujúcou krízou mení. Kým ešte nedávno napríklad nepripúšťala oddelenie odvodov od minimálnej mzdy, po včerajšku je to inak.

Štát vraj na daniach nestratí
Odpustenie dane navrhlo Združenie automobilového priemyslu. Je pritom presvedčené, že štát by na takejto forme podpory nemusel prerobiť. "Máme dobré príklady zo zahraničia, ktoré hovoria o tom, že takého opatrenia prinášajú okamžitý efekt. Zvyšujú spotrebu, čo je nevyhnutné na to, aby sa opätovne naštartoval celý proces, od výrobných závodov a subdodávateľských firiem až po predajné siete,“ povedal viceprezident Združenia automobilového priemyslu Ľudovít Ujhely.

Návrh na odpustenie DPH prirovnal k zrušeniu dovoznej prirážky na zahraničné autá v 90. rokoch. "Vtedy sme dosiahli rekordné predaje. Toto je obdobie, keď by sme potrebovali niečo podobné,“ hovorí. Štát podľa Ujhelyho na úľavách z DPH nestratí, lebo naštartovaná produkcia prinesie vyššiu daň z príjmu, ktorou sa výpadok vykompenzuje.

Šrotovné zatiaľ nebude
Združenie tiež navrhuje zaviesť príspevok vo výške 2 500 eur (75-tisíc korún) pri likvidácii auta, ktoré je staršie ako 10 rokov. Toto opatrenie by malo platiť jeden rok, týkalo by sa všetkých značiek a majiteľ nového auta by ho nemohol predať počas dvoch rokov. Napríklad v Nemecku sa vďaka "šrotovnému“ dopyt po autách obnovil. Premiér však túto možnosť odmieta.

Liekov na krízu pribúda
Prehlbovaniu hospodárskej krízy majú zabrániť aj ďalšie protikrízové opatrenia. Niektoré z nich majú už podobu zákonov a v týchto dňoch sa nimi zaoberá parlament. Medzi nimi je napríklad zníženie daňového zaťaženia zamerané na nízkopríjmové skupiny a strednú vrstvu či príspevok na platenie odvodov pre začínajúcich živnostníkov a pre firmy ohrozené krízou.

 

 Čo plánuje Robert Fico

  • oslobodenie áut od DPH
  • návrat k paušálnemu zdaňovaniu
  • zavedenie rekreačných poukážok
  • odvody sa budú rátať z priemernej mzdy alebo životného minima

Fico včera predstavil ďalšie návrhy na pomoc živnostiam - napríklad opätovné zavedenie takzvanej paušálnej dane, ktorá by priniesla živnostníkom vyššie čisté príjmy. Minister financií Ján Počiatek o takomto riešení pochybuje "Ministerstvo financií zastáva názor, že to neprejde na detailnej expertnej úrovni. Nebudem zaujímať k tomu žiadne zásadné stanovisko,“ povedal minister.

Podľa Fica sa tiež má zmeniť spôsob rátania výšky odvodov. Tie by sa už nemali odvíjať od výšky minimálnej mzdy, ako je to teraz, ale od priemernej mzdy alebo od životného minima. Vláda má v týchto dňoch rozhodnúť o jednej z týchto možností.

Krízová rada tiež presadila zavedenie systému rekreačných poukážok, ktoré by s finančnou výpomocou štátu motivovali ľudí na trávenie dovolenky na Slovensku. V hre je aj dotácia vo výške 1,3 milióna eur, ktorá má zase priniesť zníženie administratívnej záťaže podnikateľov.

Prečítajte si aj:
Silné euro dnes môže odplašiť investorov

Slovensko pre členstvo v eurozóne stráca výhodu nízkych miezd, ktoré ho robili ešte donedávna lákavým miestom pre investorov. Okolité krajiny sa pre pokles svojich mien oproti euru stávajú oproti nám lacnejšie. Hoci podľa analytikov je pre investorov väčšou výhodou stabilita eurozóny než nízke náklady práce, dodávajú, že na súčasnú situáciu budeme musieť zareagovať. Zrejme zmrazením platov.

Celý článok >>

Firmy šetria na investíciách

Svetová hospodárska a finančná kríza v uplynulých mesiacoch zvýšila pesimizmus manažérov slovenských firiem. Vyplýva to z porovnania výsledkov prieskumov, ktoré vo februári a vlani v októbri uskutočnila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Vplyv krízy na fungovanie podniku v druhom mesiaci pociťovali štyri pätiny podnikateľov, zatiaľ čo v októbri ich bolo 58 percent. Firmy počítajú s väčším prepadom tržieb, zisku aj investícií, viac podnikov uvažuje o prepúšťaní.

Celý článok >>
01 - Modified: 2003-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Penta zvyšuje svoj podiel v ZSNP 02 - Modified: 2003-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemal informácie?
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:08