StoryEditor

20% ročne. Byty budú drahšie

24.07.2007, 00:00
Ak ste si pred polrokom kúpili byt za 2,8 milióna korún, ušetrili ste. Dnes by ste zaň podľa priemerných cien zaplatili už tri milióny.

Podľa štúdie Národnej banky Slovenska budú ceny v najbližších mesiacoch ešte vyššie. Časy päť- až desaťpercentného ročného rastu sú však preč. "Ceny dnes rastú o 15 a niekde sa to môže vyšplhať až na 20 percent," hovorí realitný maklér Ľuboš Pivko.

Temná strana migrácie
Ceny bývania ženie vyššie vysoký dopyt, ale aj rastúca kúpna sila. S tým súvisí aj migrácia ľudí za prácou - čím viac sa ich prisťahuje za zárobkom do väčšieho mesta, tým vzniká väčší tlak na ceny. Rastúci dopyt totiž výstavba neuspokojí. "Veľmi žiadané sú najmä malometrážne byty s plochou okolo 70 m2, no na trhu je ich nedostatok," konštatuje maklér.
No v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa z trhu stratila jedna z jeho deformácií: Dnes už neplatí, že by boli staršie byty drahšie než nové. Takzvané štartovacie byty v starších panelákoch sa preto oplatí kúpiť najmä mladým rodinám. "Väčšinou sú v pôvodnom stave a môžu si ich zrekonštruovať podľa vlastného vkusu," dodáva konateľka realitnej kancelárie Edita Daučíková.
Pod ceny bývania sa podpisuje aj stavebný materiál. Ten často tvorí až 60 percent z ceny bytu. Konkurencia medzi dodávateľmi však pri trvajúcom stavebnom boome stále nestačí na to, aby museli ceny stlačiť nižšie.

Hlad po pôžičkách
Zatiaľ čo v roku 2006 stál v Bratislave štvorcový meter obytnej plochy v priemere okolo 41-tisíc korún, dnes je to niekde až 60-tisíc.
"Ľudia si uvedomujú, že ceny bytov budú aj naďalej rásť, a tak je pre nich výhodné zaobstarať si byt teraz a potom ho rozumne speňažniť," dodáva Daučíková. Ľudia sa preto neboja zadlžiť - Slováci zatiaľ čerpajú hypotéky za vyše 160 miliárd korún, pričom banky potenciál tohto trhu odhadujú až na 400 miliárd.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zoberme si príklad zo susedného Rakúska
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:45