StoryEditor

V Nemecku hrozí časovo neohraničený štrajk rušňovodičov

20.07.2007, 11:43
Autor:
TASRTASR

Uprostred letnej sezóny hrozí v Nemecku časovo neohraničený štrajk vlakových rušňovodičov potom, čo vo štvrtok zlyhali ich rokovania s predstavenstvom Nemeckých železníc (Deutsche Bahn, DB). Ak by odborári odsúhlasili časovo neohraničený štrajk, bolo by to prvýkrát za posledných 15 rokov.

"Odbory neukázali žiadnu pripravenosť na kompromis," uviedla predstaviteľka predstavenstva spoločnosti DB Margret Suckaleová. Zároveň vyzvala Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL), aby sa vzdal plánov na štrajk vzhľadom na obdobie dovoleniek. Dôsledky štrajku už tvrdo pocítili cestujúci v období od 3. do 10. júla, keď popri rušňovodičoch štrajkovali aj ostatní pracovníci železníc.

GDL vo štvrtok zopakovala požiadavku na zvýšenie miezd pre rušňovodičov "najmenej o 31 %". Zamestnávateľ ponúkol nový tarifný systém pre pracovníkov s vyšším vzdelaním vrátane rušňovodičov, ktorí by mali vyššie mzdy. Okrem toho navrhol zmenu pracovných podmienok a nové možnosti vzdelávania. GDL označil ponuku DB za nedostatočnú. Prezident odborového zväzu Manfred Schell však nevylučuje ďalšie rokovania so zamestnávateľom.

Železnice sa po prvom júlovom štrajku dohodli s ďalšími odborovými organizáciami železničiarov - Transnet a GDBA na 4,5-% zvýšení mzdových taríf k 1. januáru 2008.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:32