StoryEditor

Jusko: Deficit je vysoký. Nemá ho kto zaplatiť

30.09.2009, 09:53
Autor:
TASRTASR
Pripomienky k rozpočtu vyjadrili po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR tak zástupcovia odborárov, zamestnávateľov ako aj miest a obcí.

Vláda SR sa bude dnes zaoberať návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok z dielne rezortu financií. V utorok (29.9.) vo večerných hodinách rokovali o budúcoročnom rozpočte sociálni partneri, k dohode však medzi nimi nedošlo. Podľa ministra financií Jána Počiatka bol na vine časový stres, tripartita totiž dostala návrh rozpočtu až okolo 15. hodiny v deň stretnutia.

Počiatek pripustil zmeny
Pripomienky k rozpočtu vyjadrili po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR tak zástupcovia odborárov, zamestnávateľov ako aj miest a obcí. Počiatek následne pripustil zmeny v rozpočte. "Vždy to bolo tak, že posledné zmeny doznával rozpočet aj tak v parlamente, takže ja nevidím žiaden dôvod na paniku," konštatoval minister financií.

Konsolidácia verejných zdrojov je pomalá
Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) sa k rozpočtu na rok 2010 nevyjadrila, kritizovala však, že konsolidácia verejných zdrojov je pomalá, a tak je plánovaný rozpočet privysoký. Otvorenou otázkou podľa predsedu RÚZ Mariána Juska zostáva financovanie tohto deficitu. "Či to nepovedie k zdražovaniu podnikateľskej sféry cez rast podnikateľských sadzieb," pripomenul.

Jusko považoval za dobrý krok smerom k zamestnávateľom, že nedochádza k zvyšovaniu odvodového a daňového zaťaženia podnikateľskej obce. "Za pozitívum považujem aj to, že sa v niektorých sférach šetrí," podotkol.

Mestá návrh nepodporili
Návrh rozpočtu zostal bez podpory miest a obcí. Ako informoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora, mestá a obce majú obavu, že nebudú na budúci rok disponovať s dostatkom peňazí. "Pokles daňových príjmov je taký výrazný, že sa obávame, aby sme vedeli zabezpečiť funkcie samosprávy," vyhlásil Sýkora. ZMOS tak chce v budúcom roku bojovať za zmenu prerozdelenia daní z príjmov medzi štátom a samosprávami, v prospech miest a obcí.

Ohrozené je aj čerpanie eurofondov
Nedostatok finančných zdrojov by mohlo podľa Sýkoru negatívne ovplyvniť aj čerpanie zdrojov z eurofondov. Mestá totiž musia projekty z fondov Európskej únie spolufinancovať z vlastných zdrojov.

Odborári návrh rozpočtu vzali na vedomie, mali však k nemu pripomienky. "Napriek tomu, že do poľnohospodárstva sa navyšuje rozpočet o 18 %, ale aj napriek tomu problémy, ktoré sú v tomto rezorte by si vyžadovali ešte väčšie zdroje, približne 30 %," priblížil jedno z negatív rozpočtu podpredseda Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimír Mojš.

Platy v štátnej správe porastú - o percento
Odborári mali pripomienky aj k očakávanému rastu platov vo verejnej a štátnej správe o 1 %. Za pozitívne označil Mojš zachovanie sociálnych programov a konsolidáciu verejných zdrojov.

Verejné financie by mali v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Príjmy štátneho rozpočtu by mali dosiahnuť 12,53 miliardy eur (377,48 miliardy Sk) a výdavky 16,28 miliardy eur (490,45 miliardy Sk).

Rozpočet verejnej správy by mal v roku 2010 dosiahnuť príjmy v objeme 23,97 miliardy eur (722,12 miliardy Sk) a výdavky 27,68 miliardy eur (833,89 miliardy Sk).

01 - Modified: 2003-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie Inžinierskych stavieb v iných rukách
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:08