StoryEditor

Svetového biznis Oskara získal bankár z Kene

10.06.2012, 06:58
Čerstvý držiteľ ocenenia Ernst & Young Svetový podnikateľ roka 2012 je James Mwangi.

Titul v súťaži Ernst & Young Svetový podnikateľ roka si z Monte Carla odnáša James Mwangi. „Túto cenu beriem ako uznanie nielen mojej práce, ale veľa znamená aj pre africký kontinent. Je inšpiráciou, aby sa tu rozbehlo seriózne podnikanie a a tiež, aby sa odstránil paradox, že hoci tu žije šestina celosvetového obyvateľstva, chýbajú tu skutoční podnikatelia,“ vyhlásil včera v Monte Carlo neskoro v noci čerstvý držiteľ ocenenia Ernst & Young Svetový podnikateľ roka 2012 James Mwangi.

Generálny riaditeľ keňskej banky Equity Bank zvíťazil v konkurencii takmer šesťdesiatky víťazov národných kôl. Mediálnym partnerom trinásteho ročníka celosvetovej súťaže boli aj HN.

Ťažký výber
„Nebolo skutočne ľahké vybrať tento rok celosvetového víťaza. Každý z národných víťazov bol jedinečný, s jedinečným príbehom aj úspechom,“ skonštatoval na margo víťazstva predseda poroty Ruben Vardanian.

Medzi národnými víťazmi bolo totiž veľa zvučných mien, ako Jeff Weiner a Reid Hoffman za sociálnu sieť LinkedIn Corporation, Alessandro Benetton za taliansky reťazec módneho oblečenia Benetton Group, či jeho španielski konkurenti Thomas Meyer a Manel Adell za Desigual, alebo tvorca kultovej hry pre mobilné aplikácie Angry Birds Mikael Hed z Rovio Entertainment..

Slovensko zastupoval národný víťaz ročníka Ľuboš Fellner. Majiteľ cestovnej kancelárie Bubo Travel mal síce tvrdú konkurenciu, no porota bola mimoriadne spokojná s jeho prezentáciou a z rozhovorov s jej členmi bolo jasné, že si ich získal svojou otvorenosťou a bezprostrednosťou.

Čo rozhodlo
Nezávislá porota zložená z prevažne bývalých víťazov, posudzuje nielen globálny rozmer biznisu, čo často znevýhodňuje menšie krajiny ako Slovensko, ale aj sociálny aspekt podnikania, inovatívnosť a príbeh. To podľa Vardaniana bol aj prípad keňského bankára.

Mwangi totiž priniesol na trhu mikropôžičkové bankové služby, ktoré umožňujú aj nemajetným dostať sa k financovaniu. Equity Bank je dnes jednotkou na trhu nielen v Keni, ale aj v ďalších piatich krajinách kontinentu, a to Ugande, Rwande, Tanzánii a Južnom Sudáne.

Ako podotkol Mwangi, aj za jeho biznisom je príbeh, prečo sa vrhol na bankárstvo a prečo ako bankár chcel a dodnes podporuje vzdelávanie chudobných mladých cez sponzorovanie nadácie.

 


 Viac informácií a rozhovor s víťazom sa dočítate v pondelňajšom vydaní Hospodárskych novín.
01 - Modified: 2004-08-12 07:51:39 - Feat.: 0 - Title: V kauze VŠMU zatiaľ bez obvinení
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:44