StoryEditor

V Kosove je každý s každým rodina

02.09.2003, 00:00
Keď sa pred rokom čo len pohlo auto z albánskej dediny smerom na samotu Sekirača, kde ešte žije skupina Srbov v dôchodkovom veku, okamžite proti nemu štartovalo bojové vozidlo pechoty slovenských síl KFOR. Teraz ťažká vojenská technika odpočíva a na Sekirači sem-tam Srbi s Albáncami obchodujú.

Dnešné Kosovo prekvapí. Najmä ak cudzinec prechádza krajinou prvý raz. Dostupné informácie o najchudobnejšej časti bývalej Juhoslávie a čísla miestami až o 80-percentnej nezamestnanosti akosi nejdú dokopy s množstvom novopostavených víl, ktoré rastú ako huby po daždi. Všetko je jasnejšie, až keď človek zistí, že takmer každá kosovská rodina žije z peňazí príbuzných pracujúcich v zahraničí. Taxikár v hlavnom meste Priština zarobí za dobrý mesiac 150 eur, ale finančná výpomoc zo zahraničia môže byť aj tisíc eur na rodinu.
Balkán v Kosove pripomína iba chaotická výstavba, ktorej územný plán pravdepodobne nič nehovorí, miestami rozbité cesty, nedisciplinovaní vodiči a smetiská na každom rohu. Ťažko rozoznať hranice obcí a miest. Nedá sa spoliehať na návesné a orientačné tabule. Ak náhodou nejaká visí na začiatku a konci obce, zvyčajne je zastriekaná farbou alebo inak poškodená. Štyri roky po vojne stále znepríjemňujú zahraničným vodičom orientáciu.
Automobilový raj. Ďa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa-1, menuAlias = europa-1, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:01