StoryEditor

Krátko z Európskej únie

16.03.2004, 23:00

Proti jednotnému zdaneniu poštových služieb
Poštové známky v Európe možno po čase zlacnejú. Vyplýva to z hlasovania poslancov Európskeho parlamentu za zrušenie jednotnej dane z pridanej hodnoty vzťahujúcej sa na poštové služby. Po tom, ako bol v decembri tento návrh zamietnutý, európski liberáli a konzervatívci formálne presadili návrh zákona, ktorý ruší výnimočnú sadzbu DPH na poštové služby v celej únii. Na základe tohto návrhu budú môcť vlády členských krajín zaviesť ľubovoľnú sadzbu DPH na listy a balíky vážiace menej ako desať kilogramov. (EUpolitix, SITA)

Paríž môže ďalej dotovať filmový priemysel
Brusel francúzskej vláde oznámil, že môže naďalej chrániť svoj filmový priemysel pomocou štátnych subvencií. Server Eupolitix.com potvrdil, že Európska komisia umožní Francúzsku predĺžiť platnosť smernice takzvanej "teritorializácie", ktorá ktorejkoľvek vláde umožňuje použiť 80 percent subvencií určených pre filmový priemysel na domácu podporu. Francúzsko je jedinou krajinou, ktorá plne využíva tento režim na ochranu svojho filmového priemyslu pred vplyvom USA. (EUpolitix, SITA)

Efektívna prevencia proti kriminalite v únii
Európska komisia prijala komuniké o prevencii proti kriminalite a zločinom páchaným v Európskej únii. Hlavným zámerom Európskej komisie je prispieť prostredníctvom tohto komuniké k splneniu cieľu Amsterdamskej zmluvy, ktorým je zabezpečiť obyvateľom krajín Európskej únie vysoký stupeň bezpečnosti, slobody a spravodlivosti. Ide o opatrenia na miestnej a regionálnej úrovni zamerané na vytvorenie politiky prevencie proti kriminalite na národnej úrovni sprevádzané efektívnou spoluprácou s úniou. (SITA)

Rozšírenie výrazne zmení Európsku úniu
Rozšírenie o desať krajín Európsku úniu výrazne zmení. O pätinu sa zvýši počet jej obyvateľov, nepatrne tiež hrubý domáci produkt, ale aj nezamestnanosť. Naopak, klesne priemerný vek, ktorého sa ľudia dožívajú, priemerná cena práce či počet áut alebo počítačov na osobu. Vyplýva to zo štatistického porovnania Eurostatu. Inflácia ostane na rovnakej úrovni, o málo však narastie nezamestnanosť. V 15-člennej únii hlási Eurostat osempercentnú mieru, v rozšírenej únii to bude deväť percent. K zvýšeniu nezamestnanosti výrazne prispejú najmä Poľsko (19,1 percenta) a Slovensko (16,6 percenta). Rozšírenie zníži priemernú cenu práce i produktivitu. V dnešnej únii sa za hodinu práce platí v priemere 22,21 eura, v rozšírenej únii to bude 19,09 eura. Na Slovensku stojí hodina práce 3,06 eura, čo je po Estónsku, Litve a Lotyšsku najmenej zo všetkých krajín. (TASR)

Internetová stránka EÚ už aj v slovenčine
Oficiálna internetová stránka Európskej únie www.europa.eu.int je od včerajška k dispozícii aj v slovenčine a jazykoch ďalších krajín, ktoré do EÚ vstúpia 1. mája. Stránka www.europa.eu.int ponúka denne tisíckam návštevníkov všetky hlavné informácie o dianí v únii, obsahuje odkazy na predsedníctvo únie, všetky inštitúcie EÚ, dôležité zasadnutia, dokumenty či virtuálne tlačové stredisko pre novinárov. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:22