StoryEditor

Brusel o odškodnení obetí terorizmu

16.03.2004, 23:00

Európska komisia navrhla, aby občania únie mali nárok na kompenzácie v prípade, že by boli vážne zranení pri teroristickom útoku alebo by zomreli. Komisia chce ľuďom priznať najmenej 60 000 eur odškodného. Nový zákon by sa týkal aj ľudí, ktorí by sa stali obeťou teroristického útoku mimo územia rodnej krajiny. Odškodnenie by vyplácala krajina, na ktorej území by došlo k teroru.
Komisár pre vnútorné záležitosti Antonio Vitorino chce, aby sa legislatíva, ktorá sa týka obetí terorizmu, uviedla do platnosti už na budúci rok. Proti je však niekoľko krajín únie -- najmä Nemecko, Dánsko, Británia, Holandsko a Rakúsko, ktoré sa obávajú následkov podobného opatrenia. Tieto krajiny tvrdia, že by sa mohla rozbehnúť lavína žiadostí o kompenzácie za iné nešťastia.
"Európska únia potrebuje nejaké minimálne štandardy v odškodňovaní obetí terorizmu. Musíme sa o ne dôstojne postarať," povedal komisár Vitorino.
Návrh Európskej komisie podporujú Francúzsko, Belgicko, Švédsko, Fínsko, Portugalsko, Španielsko a Grécko. Proti nie je ani väčšina nových členov vrátane Českej republiky. Myšlienka odškodňovať obete terorizmu sa zrodila už po amerických atentátoch z 11. septembra 2001. Medzi obeťami leteckého útoku v New Yorku bolo aj niekoľko Európanov, ktorí pracovali v budove Svetového obchodného centra.
Po madridskom atentáte z minulého štvrtka sa komisia rozhodla prípravu novej legislatívy pre obete terorizmu urýchliť. Odškodnenie by mali prerokovať ministri vnútra a spravodlivosti koncom marca.
Niektoré krajiny, napr. Holandsko, navrhujú, aby únia v krajnom prípade vyplácala sumy obetiam terorizmu postupne a podľa vážnosti zranenia.
"Štát, ktorý ide do vojny s rizikom terorizmu, by mal vziať do úvahy nebezpečenstvá, ktoré z toho plynú pre civilné obyvateľstvo. Kompenzácie majú svoje opodstatnenie," povedal nemenovaný belgický diplomatický zdroj, ktorý tvrdí, že vláda jeho krajiny bude chcieť odškodnenie v plnej výške a čo najskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:27