StoryEditor

Ján Hudacký: Východ Slovenska by nemal byť okrajom

16.06.2004, 00:00

Slovenskú republiku bude v Európskom parlamente zastupovať štrnásť poslancov, traja - primátor Zvolena Vladimír Maňka(Smer), riaditeľ Regionálneho poradenského centra v Prešove Ján Hudacký (KDH) a starostka obce Chmeľnica Zita Pleštinská (SDKÚ) sú zástupcami regiónov.
KDH vyhralo voľby do Európskeho parlamentu v deviatich obvodoch Prešovského kraja. Do kresla v Európskom parlamente zasadne aj regionálny nominant Ján Hudacký z Prešova.

Pôsobíte ako riaditeľ Regionálneho a poradenského centra v Prešove, ktoré je okrem iného zamerané na rozvoj podnikateľského prostredia. Čím sa chcete zaoberať ako europoslanec?
- V Európskom parlamente (EP) sa chcem venovať ekonomickému rozvoju, predovšetkým na regionálnej úrovni. A to v oblasti prijímania novej legislatívy, ako aj konkrétnou prácou vo výboroch. Chcel by som sa dostať do výboru pre malé a stredné podnikanie, ktorý by mal v európskom parlamente vzniknúť v novom volebnom období. V spolupráci s ostatnými poslancami by som sa chcel zasadiť za presadzovanie systémových zmien. Druhú oblasť svojho pôsobenia vidím v agende Direktoriátu Podnikanie a informačné spoločnosti, ktorú má na starosti náš prvý eurokomisár Ján Figeľ. Tu je dôležité, aby sa naplnila Lisabonská agenda (aby EÚ bola do roku 2010 najvýkonnejšou ekonomikou v rámci globálneho pôsobia), ktorú Európska rada prijala už v roku 2000. Za veľmi významnú úlohu europoslanca považujem aj oblasť prijímania rozpočtu. To znamená koncipovať rozpočet tak, aby prostredníctvom iniciatív, štrukturálnych fondov či programov išlo čo najviac zdrojov do najmenej rozvinutých regiónov. Na odbornej báze chcem využiť sieť RPIC a PIC (poradenských a informačných centier) na Slovensku na implementáciu štrukturálnych fondov.

Pôsobíte aj v Správnej rade Európskej Asociácie regionálnych rozvojových agentúr EURADA. Ako chcete využiť túto skutočnosť?
- Stretávam sa so zástupcami regiónov jednotlivých členských štátov. Poznám rôzne nástroje, ktoré sa dajú využívať i mimo štrukturálnych fondov. Rozhodne sa budem snažiť prostredníctvom zdravého lobingu dostávať tieto programy a iniciatívy aj do nášho regiónu, respektíve regiónov, ktoré to budú najviac potrebovať. Lobing znamená, v dobrom slova zmysle, dostať sa k určitým záujmovým skupinám a k istým inštitúciám v Európskej únii, ktoré môžu pozitívne ovplyvňovať dianie v regiónoch a vytvárať podmienky, aby sa presadzovali systémové veci v prospech regiónov. Regióny, medzi inými i Prešovský a Košický kraj, majú svoje zastúpenia v Bruseli. Mám záujem spolupracovať s vedúcou kancelárie Prešovského samosprávneho kraja v Bruseli, aby aj ona bola súčasťou spomínaného lobingu. Na druhej strane musíme vedieť, čo je potrebné pre daný región urobiť. Mne osobne chýba jasná stratégia ďalšieho rozvoja prešovského regiónu, predovšetkým v ekonomickej sfére. Je nevyhnutné zadefinovať, kam má región napríklad v oblasti priemyslu smerovať a následne hľadať inštrumenty, programy či iniciatívy, prostredníctvom lobingu.

Ostanete i naďalej členom Správnej rady EURADA?
- V EURADA by som mal by som zastupovať RPIC. Vzhľadom na moje nové pôsobenie sa budem musieť svojho členstva v správnej rade vzdať. V každom prípade tam poznám ľudí, konkrétnych praktikov z regionálneho života, čo je studnicou informácií a kontaktov. V práci europoslanca sa budem s nimi určite i naďalej stretávať a využívať ich skúsenosti a poznatky. Napríklad pred mesiacom som sa zúčastnil na jednom okrúhlom stole, ktorý organizovala EURADA v rámci ekonomického rozvoja. Zúčastnili sa na ňom všetci zodpovední ľudia zo všetkých relevantných direktoriátov Európskej komisie. Tým, že sme tam dávali rôzne podnety, sa tam už vytvárala istá informačná báza pre tvorbu nového strategického materiálu pre ďalšie rozpočtové obdobie pre roky 2007 až 2013.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 17:50